Region 27.09.2022.

Arapi uzeli milione i pobjegli glavom bez obzira: Od Vučićevog projekta za spas Jat ervejza ostalo samo “perce”

ČITANJE: 3 minute

Uplatom od 15,47 miliona evra Srbija će dokapitalizovati kompaniju Er Srbija i povećati svoj udio u vlasništvu na 83,58 odsto. To je samo kap u moru raznih finansijskih intervencija države u ovoj kompaniji od 2013. godine, kada je ugašen JAT i napravljen aranžman sa Etihadom. Sve ove godine iz budžeta se nekontrolisano sipa novac u ovu srpsko-arapsku kompaniju, a samo u roku od pet godina za nju je iz državne kase izdvojeno više od 200 miliona evra.

Teško da iko ima preciznu informaciju koliko je novca svih građana otišlo za Er Srbiju. Riječ je o kompaniji koja je naslijedila JAT, a u kojoj je Etihad na početku aranžmana imao udio u vlasništvu od 49 odsto, dok je ostatak pripadao državi Srbiji.

Krajem decembra 2020. prvi put je izvršena dokapitalizacija Er Srbije, kada se vlasnički udio države sa 51 odsto povećao na 81,97 procenta. Tada je u tu kompaniju uloženo 100 miliona evra. Prije nekoliko dana uslijedila je nova državna intervencija, pa je za 15,5 miliona evra vlasništvo države povećano za još oko 1,6 odsto.

Predrag Vujović, bivši direktor JAT-a, navodi za list “Novu” da se sa novom dokapitalizacijom zatvara krug koji je počeo 2013. predajom dijela kompanije stranom partneru, koji je trebalo da je unaprijedi. On kaže da već u samom startu nisu određeni jasni ciljevi.

“Reći da se želi da kompanija pozitivno posluje… Pa svaka kompanija želi pozitivno da posluje. Niko ne želi da pravi gubitke. Ako predajete, čak i ispod cene, i očekujete nešto više od toga, onda to morate da specificirate. Kažete, evo vam kompanija, ne morate da date stvarno koliko košta, ali je unapredite za pet godina ili 10, da ta kompanija ima plus 100 evra. Međutim, od samog početka toga nema”, kaže Vujović.

Domaći stručnjaci upozoravali su da cijela priča oko Er Srbije nije povoljna po nas, a o tome svjedoče i brojke, toliko jasno da jasnije ne može biti. Za 51 odsto udjela u novoosnovanoj avio-kompaniji iz srpskog budžeta je izdvojeno 90 miliona dolara uz obavezu da će biti namireni i prethodni dugovi JAT-a u iznosu od 237,7 miliona dolara.

Sa druge strane, Etihad je, umjesto direktnog ulaganja, pozajmio Er Srbiji 40 miliona dolara koje je kasnije konvertovao u svoj udio od 49 odsto.

Vujović ističe da je od početka bio protiv toga aranžamana i da je kompanija koja je postojala duže 60 godina data na upravljanje kompaniji koja je postojala sedam godina.

“To je ona priča – kad sjednete u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne. Nije sad tu pitanje ni koliko procenata, jer u trenutku kada imate više od 50 odsto trebalo bi da kontrolišete kompaniju. Etihadu je data kompanija na rukovođenje prvo neograničeno, a onda na pet godina, a država i pored uvećanog udela i dalje ne kontroliše Er Srbiju”, navodi sagovornik.

Upitan da li je Etihad u celom tom aranžmanu nešto izgubio, Vujović odgovara:

“Apsolutno ništa.”

Nije ni čudo imajući u vidu sve druge aranžmane Er Srbije sa svojim suvlasnikom Etihadom koje je skupo platila.

Primjera radi, prema pisanju Insajdera, u vrijeme dok je Er Srbija bila u procesu formiranja JAT je od arapske kompanije iznajmio dva aviona. Prema ugovoru do kojeg je došao Insajder, jedan avion sa posadom je plaćan čak 1,3 miliona evra mjesečno. Ugovor su potpisali Kevin Najt, direktor strategije i planiranja Etihad grupe, i Dane Kondić, tada još direktor kompanije koja još nosi ime JAT.