Politika 21.05.2022.

Arapović: Mišelova posjeta snažna poruka da je BiH mjesto u EU

ČITANJE: 2 minute

Posjeta predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela BiH snažna je poruka Evropske unije BiH da je naše mjesto u ovoj zajednici i to u trenutku ozbiljnih regionalnih i globalnih preslagivanja i prijetnji evropskoj stabilnosti, smatra lider stranke Zelenih BiH Adis Arapović.

– Fukcioneri ovog ranga u kojem je Šarl Mišel ne dolaze često u BiH. Mi smo bili domaćini uglavnom evropskim komesarima. Ovo je najviši rang EU i ta poruka je vrlo snažna. Ona ne može biti svedena na pitanje  naših unutrašnjih ili političkih i izbornih razmirica. Ta posjeta je poruka da EU stoji iza BIH u ovom trenutku. Kroz ovu posjetu govori se da je mjesto BiH u EU, možda prije nego smo mi i oni sami u Briselu očekivali – ističe Arapović.

Vjeruje da nove okolonosti u svjetlu rata u Ukrajini na evropskoj mapi mijenjanju, te idu u dobrom smjeru za BiH na putu ka članstvu u EU i to, kako kaže, “ne zato što je BiH bolji đak od drugih zemalja ili zato što je ispunila one zaadatke koji je zadala EU, već jednostavno što su oni ocijenili da njima ide u prilog da se BiH što prije integriše u EU”.

– Međutim, od ove generacije političara ne može se očekivati promjena i očekivati nešto. Ova struktura i poredak je podešen za njihov interes. Nemaju nikakav razlog da idemo ka EU, jer bi u takvom moderno evropskom društvu oni bi bili višak i ne bi bili više na najvišim funkcijama sa svom moći koju sada imaju. Na sreću dolaze nam izbori i prilika da neki novi ljudi, neki novi političari donesu tu svježinu – ističe Arapović.

Podsjećanja radi, Stranka zelenih BiH formirana je nedavno po ugledu na ovakve stranke u Evropi koje zastupaju tzv. zelenu politiku i doživljavaju svojevrsni uspon i u Evropi, ali i u regionu.

(Z. M.)