Vijesti 02.08.2016.

Arbitraža za HES Vrbas: Slovenci od BiH traže 106 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Višemilionski spor između kompanije HES Vrbas i Republike Srpske, po svemu sudeći, završiće arbitražom. Zbog neispunjavanja koncesionog ugovora za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu, HES je od Vlade Srpske tražio 46 miliona maraka odštete.

Kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački Viaduct, saznaje ATV, pokreće zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu. Sada traže čak 106 miliona maraka, a prije toga su poslali posljednju opomenu Pravobranilaštvu BiH.

“Ne polažemo velike nade da će ovaj proces uroditi plodom, ali smo voljni da našim klijentima predložimo da ne podnose Zahtjev za pokretanje arbitraže kod Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u toku od trideset dana od dana ovog dopisa kako bismo vidjeli da li će njihovi pregovori rezultovati poravnanjem”, navedeno je u dopisu.

Do poravnanja nije došlo, a u državnom Pravobranilaštvu ne žele ni da čuju da bi BiH trebalo da isplatu odštetu po sporu koji je, pišu, odgovornost Srpske. Iz Vašingtona im odgovaraju da je to sada obaveza BiH jer je potpisnica bilateralnog sporazuma o zaštiti investicija sa Slovenijom. Iz advokatskog tima slovenačkog “Viadukta” poručuju da se, punom parom, pripremaju za arbitražu.

“Investitor iz Slovenije je pretrpio diskriminaciju na teriroriji BiH jer je dodijeljena konkurentska koncesija, koncesija na koncesiju- za izgradnju hidroelektrane “Bočac2″ a da prethodno nisu riješeni odnosi sa koncesionarom, tako da u ovom trenutku pokretanje arbitraže je u pripremnoj fazi”, objasnio je Predrag Baroš, Advokatska kancelarija “Baroš i Bičakčić”.

Kako BiH ne bi ostala bez miliona, iz Pravobranilaštva pisali su Savjetu ministara. O arbitraži sa Slovenijom ministri će raspravljati već na narednoj sjednici. Za to vrijeme, iz Vlade Srpske, koju su Slovenci prvobitno tužili, samouvjereno poručuju da se ne plaše da će dio odštete morati da plate, jer nikoga nisu oštetili.

“Mogu da traže ne znam koliko. Ovdje nije stvar ko koliko traži već da se uvijek arbitražom ili putem suda utvrdi ko na šta ima pravo i ja sam uvjerena da će pokazati da ne postoji opravdanost u takvom zahtjevu i takvom iznosu”, kaže Željka Cvijanović, premijerka RS.

Premijerka sumnja da je HES Vrbas uopšte imao namjeru da gradi hidrolektrane Krupa i Banjaluka niska. Nakon potpisivanja koncesionog ugovora, to je, kaže, bilo mrtvo preduzeće sa samo tri radnika koje je blokirala Poreska uprava.

Potpisivanju je prije 12 godina prisustvovao i Milan Baštinac. Sada, kao pomoćnik ministra energetike, poručuje da će pokušati da idu na poravnanje sa Slovencima, iako je arbitraža pred vratima.

“Mi ćemo ove sedmice imati sastanke sa predstavnicima Pravobranilaštva BiH i upoznati ih sa tokom slučaja. Pokušaćemo da uvjerimo institucije BiH da odštetni zahtjev koji je upućen nema veze sa realnošću”, naveo je Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike.

Advokati “Viaducta” ne misle tako. Uvjeravaju da je kompaniji HES Vrbas bilo onemogućeno da gradi hidroelektrane što im je do danas moglo donijeti veliku dobit. Prilikom potpisivanja koncesionog ugovora 2004. godine, skoro proročanski, ugovorena je nadležnost Arbitražnog suda u Ženevi u slučaju da jedna od strana ne ispuni ugovorne obaveze. HES je u međuvremenu postao vlasništvo Slovenaca, a Slovenija je svoje investicije u BIH zaštitila sporazumom. Zbog toga bi balkanski spor mogao da se razriješi u Americi.

(ATV)