Region 17.08.2020.

Arbutina: Uprkos protivljenju građana, Hrvatska ide ka izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori

ČITANJE: 1 minuta

Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina rekao je da Hrvatska ide zacrtanim koracima ka izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori iako je ova lokalna zajednica protiv toga.

Govoreći o namjeri države da na području te lokalne zajednice odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane “Krško”, Arbutina je naveo da su mještani jasno poručili da su protiv toga, te da će nastaviti da ukazuju na to.

“Gledajući cijeli proces od donošenja strateških akata do danas koji se tiču zbrinjavanja radioaktivnog otpada, vidljivo je da se država drži svojih planova. Rokovi su malo prolongirani, ali se poštuje red koraka i ide se ka krajnjem cilju”, rekao je Arbutina za “Glas Srpske”.

On je naglasio da je Hrvatska tu lokaciju upisala u svoje strateške dokumente i planove iako je stav lokalne zajednice, građana Dvora i rukovodstva opštine da su protiv.

“Moj osnovni zadatak kao načelnika jeste da zastupam građane Dvora, a oni su se izjasnili da su protiv toga. Upravo zbog toga je i moj zadatak da ukazujem stalno da smo mi protiv toga”, poručio je Arbutina.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, bio deponovan i postojeći institucionalni otpad.

(Srna)

Oznake: Trgovska gora