Vijesti 14.04.2016.

Arie Livne, predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka i senator RS: Fašizam se ponovo diže

ČITANJE: 5 minuta
20160413173916_364807
Nakon izjave hrvatskih zvaničnika da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor, jevrejska i srpska zajednica donijele su ispravnu odluku da ne prisustvuju komemoraciji u Jasenovcu, rekao je Arie Livne, predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka i senator RS.

“Reći da je Jasenovac bio radni logor je, da ne upotrijebim pretešku riječ, u najmanju ruku bezobrazluk i izraz nepoštovanja prema žrtvama koje su stradale od onih koji su apsolutno krivi pred istorijom, a to je NDH. Rekavši to, ničim ne optužujem današnju Hrvatsku, ali oni koji su dali takvu izjavu strašno su pogriješili”, rekao je Livne.

NN: S obzirom na to da ste često u Izraelu i poznajete tamošnju situaciju, recite nam kako oni gledaju na Jasenovac, ustaške logore i generalno stradanja u NDH? LIVNE: Prije nego vam odgovorim na to pitanje, htio bih da prokomentarišem stav Vlade Hrvatske, ili onih koji odlučuju koji su dali izjavu da je ustaški logor Jasenovac bio logor rada. Ja zaista smatram da se radi o izjavi koja nije smjela biti data, pogotovo ako oni koji su je dali vjeruju u tako nešto. Jasenovac je bio logor za istrebljivanje, kao što je bio Aušvic. Namjera je bila da se istrijebe svi Srbi, Jevreji i Romi. Namjera im nije uspjela samo jer se rat završio prije nego što su se nadali. Dakle, reći da je Jasenovac bio radni logor je, da ne upotrijebim pretešku riječ, u najmanju ruku bezobrazluk i izraz nepoštovanja prema žrtvama koje su stradale od onih koji su apsolutno krivi pred istorijom, a to je NDH. Rekavši to, ničim ne optužujem današnju Hrvatsku, ali oni koji su dali takvu izjavu strašno su pogriješili.

NN: Pričaćemo o tome, ali bih Vas sad pitao kako to vide Izraelci? LIVNE: Lagao bih kad bih rekao da su oni ne znam kako upoznati sa Jasenovcem i svim s tim u vezi. Nisu. Naravno, u organizacijama i institucijama koje se bave holokaustom, kao što je “Jad Vašem”, s tim su i te kako upoznati. Jednom sam o tome razgovarao i sa predsjednikom “Jad Vašema”. Nažalost, nije došao dolje iako je više puta bio pozvan, ali to je već njegova stvar. U svakom slučaju, Jevreji porijeklom iz bivše Jugoslavije odlično znaju šta je bio Jasenovac i saosjećaju s narodima koji su žrtve. Ono što mi možemo uraditi jeste da pišemo o tome, govorimo i što je najvažnije da predajemo u školama o tome, da se ne zaboravi šta se desilo. NN: Čuli ste da će predstavnici srpske i jevrejske zajednice bojkotovati komemoraciju u Jasenovcu. Odobravate li taj potez?
LIVNE: Apsolutno, posebno nakon ove izjave da je to bio radni logor.

NN: Mislite li da su takve izjave pojedinačni ekscesi ili možda nešto više?
LIVNE: Vidite šta se dešava u svijetu, fašizam se ponovo diže. Fašizam nema naciju, religiju i ne poznaje boju kože. Fašizam je ideologija koja se danas u Evropi javlja na sve više mjesta. Nažalost, i u ovom području ovdje, takođe pa i u Hrvatskoj. Naravno, neću Hrvatsku nazvati fašističkom zemljom, to ne bi bilo pravo ni istinito, ali u svakom slučaju ima mnogo stvari koje imaju fašistički karakter i koje bi trebalo izbjegavati. To isto važi za Mađarsku i mnoge druge zemlje u Evropi. Apsolutno treba osuditi svaku pojavu koja ima bilo kakve veze sa fašizmom i neonacističkom ideologijom. Treba da se borimo svi protiv toga.

NN: Koji je pravi odgovor, po Vašem mišljenju? Koji je strateški prisup da se te stvari promijene? Može li se to riješiti u školama?
LIVNE: Nažalost, to ide jako teško jer znanje današnja omladina uglavnom dobija preko mobilnih telefona i društvenih mreža. U mobilnim telefonima oni neće tražiti problem Jasenovca, Aušvica i drugih logora smrti. Ja zastupam stav da bi omladini u školama barem jedanput nedjeljno trebalo održati čas o holokaustu i stradanju ne samo srpskog, nego i jevrejskog i drugih naroda. Ne smije se zaboraviti da je u tom ratu Sovjetski Savez dao 23 miliona života. Brojevi žrtava za koje je odgovoran fašizam teško se mogu i zamisliti. Prema tome, protiv fašizma treba se boriti na sve načine – televizija, školstvo, novinarstvo, i sve što se može iskoristiti.

NN: Šta za Vas lično znači Jasenovac i ostali logori tog tipa?
LIVNE: Ja sam među posljednjima u generaciji koja to poznaje ne iz filmova i knjiga, nego iz ličnog iskustva. Bio sam tamo, ne u Jasenovcu, ali bio sam tamo gdje čovjek nije ništa važio i gdje se čovjeka moglo uništiti kao mrava na ulici. Zato svi treba da se borimo svim snagama protiv toga. Ja to sa svojih 95 godina radim svakodnevno. Demokratske i antifašističke snage moraju se udružiti i zajedno suzbijati tu pojavu u cijelom svijetu.

NN: Da li biste se založili za zabranu isticanja fašističkih simbola u javnosti? LIVNE: To ne zavisi od nas. Ja jesam za to, ali to ne znači ništa.

NN: Kako Vam se čini naš region, i rade li političari u Srbiji, BiH, Hrvatskoj dovoljno na pomirenju i na prevladavanju problema iz prošlosti?
LIVNE: Sve što se desilo od Prvog svjetskog rata na ovamo, što se desilo u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj i drugim zemljama, i što se desilo u ovom ratu u BiH i drugim zemljama je tako strašno i neprihvatljivo da su potrebne generacije da bi se rane, koje su potpuno svježe, zacijelile. Šta će biti poslije, teško je znati. Ali moramo se potruditi da liječimo te rane što je više moguće.

(Nezavisne novine)