Region 01.10.2022.

Arifi: Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, nemoguć zahtjev za status kandidata

ČITANJE: 1 minuta

Ekspert za integracione procese Dritero Arifi kaže da to što pet zemalja članica Evropske unije ne priznaje Kosovo praktično čini nemogućim zahtjev za status kandidata za članstvo u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Svaka zemlja koja ima sporazum sa Evropskom unijom, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima pravo da aplicira za status zemlje kandidata, ali se prihvatanje te zemlje vrši samo jednoglasno, što znači da 27 zemalja članica mora da kaže ‘da’, a Kosovo to praktično ne može da postigne, jer pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, kaže Arifi.

Kosovo je spremno da podnese zahtjev, ali neće dobiti odgovor jer je potrebna jednoglasnost unutar Evropskog savjeta da bi država bila pozvana za status zemlje kandidata. Ne, u ovom slučaju ne gubite ništa, ali oni jednostavno ne odgovaraju – nastavio je Arifi. Još jedan stručnjak za integracione procese Agron Hoti, takođe izražava sumnju da nešto može da se desi po tom pitanju.

Kosovo mora formalno da aplicira za članstvo, a onda oni razmatraju ovu aplikaciju. Prvo Kosovo treba da postane zemlja kandidat, pa onda da se otvore pregovori, ali nisam baš optimista , rekao je Hoti, prenosi pisanje Blica Srpska info.

(Z.M)