Svijet 27.11.2022.

Armenija žestoko kritikovala vojni savez koji vodi Rusija

ČITANJE: 1 minuta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je pokušaja da se razori bezbjednosni savez predvođen Rusijom oduvijek bilo, ali je ustrajao je na tome da za savezom i dalje postoji veliki interes nakon  kritika koje su došle iz Armenije. Armenski premijer Nikol Pašinjan je doveo u pitanje učinkovitost šesteročlane Organizacije ugovora o zajedničkoj  bezbjednosti (CSTO) na samitu ove sedmice

Armenija je zatražila pomoć te organizacije u rujnu, no dobila je samo njeno obećanje da će poslati posmatrače. Pašinjan je tome suprotstavio brzu odluku saveza u siječnju da pošalje vojnike u Kazahstan, članicu CSTO-a, kako bi pomogli predsjedniku Kasim-Žomartu Tokajevu da se suoči s valom nemira, prenosi Index.hr.

“Oduvijek je bilo pokušaja (da se ostvari) dezintegracija CSTO-a. No sada barem vidimo da je, uprkos svim poteškoćama, unatoč mogućim kontradikcijama čak i među zemljama članicama, ova struktura i dalje veoma tražena. I pokazala je svoj značaj i učinkovitost razrješenjem situacije u Kazahstanu”, rekao je Peskov u intervjuu na državnoj televiziji, a citirale su ga novinske agencije.

Kazahstanski predsjednik Tokajev, koji se otvoreno protivio ključnoj saveznici Rusiji zbog njezinih postupaka u Ukrajini, ponovno je izabran na izborima ovog mjeseca, a u ponedjeljak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Orenburgu.

Rusija, dominantna članica CSTO-a, rizikuje gubitak uticaja u dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza, na koje već dugo gleda kao vlastitu sferu uticaja, dok sukob u Ukrajini traje već gotovo deset mjeseci.

Oznake: Armenija, Rusija