Politika 20.10.2022.

Arnaut: HDZ neizbježan, postoje uslovi da se SDA i SNSD izbace iz vlasti

ČITANJE: 1 minuta

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je za N1 o formiranju vlasti nakon opštih izbora u BiH.

Arnaut je kazao da očekuje konstituisanje parlamenata do kraja novembra.

“Ukoliko bude razuma, vlast se može formirati do kraja godine, možda eventualno da uđemo malo u iduću godinu. Ranije sam kazao da će HDZ biti neizbježan i evo HDZ je potpuno neizbježan. I bez tih Šmitovih amandmana koji su katastrofalni, HDZ bi opet bio neizbježan, ali postoje uslovi da se SDA i SNSD izbace iz vlasti”, kazao je.

Arnaut smatra da je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića potrebno dovesti u situaciju da nema izbora, pošto je izjavio da neće u vlast bez SNSD-a.

“Shvatam da bi on radije sa SNSD-om i sa SDA. Vidio sam kako oni surađuju u državnom parlamentu. Kao fol se ne slažu, a kad opozicija pokrene smjenu ministra Grubeše, jer ništa nije uradio na evropskom putu, onda SDA, SNSD i HDZ zajedno glasaju da se ne smijeni Grubeša, a to je najgori ministar pravde. On osam godina vodi taj resor, ništa nije uradio na evropskom putu”, istakao je i dodao:

“Ako Čović shvati da nema brojke sa SDA, a neće imati ni na federalnom nivou, onda će DF odlučiti. Ako se DF prikloni Čoviću i Izetbegoviću, onda će u federalnom parlamentu imati 55, a u državnom sa SNSD-om 23, i to će biti odluka na DF-u. Ako DF ostane u opoziciji, ima još nekih opcija da trojka formira vlast”.

(N.M.)

Oznake: Damir Arnaut, HDZ, SDA, SNSD, Vlast