Magazin 12.08.2016.

Art Klub “Prostor”: Integracija mašte i mogućnosti

ČITANJE: 4 minute

Provlačeći se kroz sve životne sfere, umjetnost svojom estetikom ukrašava svakodnevnicu. Nastojeći da dopre do svoje publike vodi se nedokučivom putanjom zaobilazeći sve prepreke na koje naiđe. Tako je u našem gradu, pored kulturnih ustanova, ona našla mjesto u stanu koji broji svega 37 kvadrata, u takozvanom Art Klubu “Prostor”.

Ispred Udruženja građana “Prostor” stoji snažna želja da se umjetnost propagira i u nekom drugom obliku predstavljanja, a predvođena je Enom Mitrovski. Zajedno sa nekolicinom prijatelja, Ena je otvorila vrata svoga stana za sve mlade umjetnike, među kojima mnogima nedostaje prostora za izlaganje radova. Tako je “Prostor” ubrzo postao svojevrsna galerija, pozorište, mali dom za svaku vrstu umjetnosti.

“Prostor je osmišljen prvenstveno kao galerija jer je mnogo kreativnih mladih koji nemaju gdje da izlažu i da se izraze. Vremenom postao je i eksperimentalno pozorište u kojem se odigrala jedna monodrama, a imali smo i dva performansa. Prostor jeste mali, ali se u njemu može mnogo toga odigrati ukoliko postoji umjetnička platforma za te događaje”, navodi Ena.

Ista grupacija koja stoji ispred Art kluba “Prostor”, dopunjena svim zainteresovanim volonterima, pokrenula je projekat pod nazivom “KrovFEST”, a nešto više o tome saznajemo od same Ene Mitrovski, Maje Zolak i Biljane Pepić.

“KrovFEST je nastao kao ideja da se iskoriste javne površine, ukrašavajući ih pri tome raznoraznim materijalom koji je nastao reciklažom, upotrebom sekundarnih sirovina i stvari čija to nije bila prvobitna svrha”, dodaje Ena.

krovfest-1

Od samog početka projekat je bio otvoren za sve entuzijaste, inovativce i ljude dobre volje spremne da ništa pretvore u nešto. Spojio je ekologe i psihologe, arhitekte i profesore književnosti, prerastajući u pravi mali sinkretizam zanimanja dobijajući tako višestruku simboliku i značaj.

Kako plan da dio radova na “KrovFEST”-u bude finansiran posredstvom  projekata nije naišao na podršku gradskih ustanova ili se na odgovor još uvijek čeka, radilo se volonterski.

“Vodeća zamisao je bila da upotpunimo prostor krova biljkama i raznim namještajem koji bismo napravili od odbačenih i neupotrebljivih stvari. Najviše vremena je zahtijevalo upravo prikupljanje svog tog materijala, a kada smo konačno uspjeli pred nama je bio pravi izazov preoblikovati ga u nešto funkcionalno”, govori Maja.

krov-fest-2

A kao radionica  poslužio je Art klub “Prostor”. Nepunih mjesec dana koliko su tekli radovi  neprestano je bio u kreativnom neredu, spajajući umjetničke ideje dok nisu dobile svoj opipljiv oblik.

“Većina stvari je ispala eksperimentalno, od prvih nacrta do portage za alatom jer nismo posjedovali sopstveni. Tek kada smo sakupili sve sirovine na jednu gomilu i vidjeli čime raspolažemo, mogli smo donekle napraviti neki konkretan plan, zamisliti željeni oblik. Međutim, u mnogo slučajeva taj se prvobitni plan morao mijenjati i dopunjavati uslijed nedostatka alata ili odgovarajućeg materijala. Tada je dovoljno samo malo volje i kreativnosti da ga preformulišeš i napraviš nešto upotrebljivo i korisno”, navodi Biljana.

krov-fest-8

I upravo zahvaljujući istrajnosti i volji svih angažovanih na ovom projektu, Banjaluka je dobila svoj prvi ekoart festival smješten na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. “KrovFEST” je pravi je pokazatelj da se reciklaža može upotrebiti kao način uređenja jednog vanjskog prostora, kako u ekološkom tako i u estetskom smislu. Osim što je u svrsi očuvanja i zaštite životne sredine, ovaj festival ima ulogu spajanja istomišljenika, ali i mjesta koje može da posluži za bijeg od rutine i svakodnevnice.

“Veoma je bitno da ljudi imaju osjećaj da je javni gradski prostor njihov, da je zajednički. Na ovaj način dijelom smo to i postigli, posjetioci se drugačije ponašaju prema ovom prostoru, bliži im je. Atmosfera postaje intimnija, a formalnosti se malo ugase”, dodaje Biljana.

krov-fest-4

“KrovFEST” biće otvoren za sve zainteresovane dok to vremenski uslovi budu omogućavali. Za naredni period ekipa “KrovFEST”-a ima u planu realizaciju edukativnih i kreativnih radionica, počevši od ekoloških za najmlađe uzraste, do radionica iz oblasti arhitekture i grafičkog dizajna. Takođe, baš kao i Art klub “Prostor”, utočište je za svaki vid umjetnosti.

Kako kažu, svaka pomoć u donacijama je dobrodošla. Naišli su na veliki odziv sugrađana koji su putem njihove Fejsbuk stranice mogli da prate sve faze radova i koji su tako svojom nesebičnom pomoći, najviše u pogledu biljaka, ukrasili prvi “KrovFEST” u našem gradu.

Takođe, imaju sve riječi hvale za Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, pojedine rasadnike, “Smazalicu”, kao i za firme “Gloria Line”, “Colorit”, “Drvodom”, “Vitinka”, ali i za restorane “Zeleno naruči” i “Bosiljak” na njihovoj podršci.

(eTrafika.net)

krovfest-2 krovfest-3 krov-fest-3 krov-fest-7