Politika 10.02.2016.

Asanž: Ne treba glasati za Hilari Klinton

ČITANJE: 2 minute
asanz
Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž rekao je da ne treba glasati za mogućeg američkog predsjedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton jer bi to značilo “glasati za beskrajni, glupi rat” koji širi terorizam.

Asanž je na svom nalogu na “Tviteru” napisao da je Hilari Klinton “ratni huškač koji pravi loše procjene” i koja ima “navale emocija od ubijanja ljudi”.

On je podsjetio da ima višegodišnje iskustvo sa Hilari Klinton i da je pročitao hiljade njenih depeša. “Hilari nedostaje rasuđivanje i gurnuće SAD u beskrajne ratove koji samo šire terorizam”, rekao je on.

Asanž je posebno istakao “loše političke odluke” Klintonove, koje su “direktno doprinijele usponu ‘Islamske države'”.

Podsjetivši da je Klintonova prevazišla generale Pentagona u slučaju Libije, on je rekao da je Libija uništena. “Ta zemlja postala je utočište ‘Islamske države’. Libijsko oružje je opljačkano i stotine tona oružja je prebačeno džihadistima u Siriju”, napisao je on, prenosi “Raša tudej”.

Prema njegovim riječima, Klintonova nije izvukla pouke iz svojih grešaka i istorija se ponavlja u Siriji.

-Klintonova nije naučila ništa od katastrofe u Libiji i okrenula se Siriji. Rat Hilari Klinton je povećao terorizam, ubijene su desetine hiljada nevinih civila, a prava žena na Bliskom istoku vraćena su stotinama godinama unazad- napisao je on.

Asanž se sa “gađenjem” osvrnuo na slavodobitne izjave Hilari Klinton 2011. godine, poslije rata u Libiji, kada je rekla, parafrazirajući Julija Cezara – “Dođosmo, vidjesmo i on /Moamer Gadafi/ je mrtav!”

-U tom trenutnom uzbuđenju od ubistva ona se sjetila, od svih ljudi, Julija Cezara- napisao je osnivač “Vikiliksa”.

On je rekao da Klintonovoj ne treba dati da se pojavljuje ni blizu prodavnice oružja, a kamoli vojske.

-Ona zasigurno ne smije da postane predsjednik SAD- zaključio je Asanž.

(Agencije)