Asim Kumalić: Uzgoj jagoda isplativiji od mašinstva

Kumalić kaže da je po struci mašinski tehničar, a da se na proizvodnju jagoda odlučio prije pet godina.

“Zbog nemogućnosti da pronađem posao, odlučio sam tada da zasadim jagode na površini od jednog dunuma. Postepeno sam povećavao zasađene površine, tako da sam se u potpunosti posvetio poljoprivrednoj proizvodnji”, kaže Kumalić.

Dodaje kako ove godine očekuje prinos više od deset tona jagoda koje plasira mahom na domaće tržište.

On primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

“Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet i zdravstvenu ispravnost plodova koje jedu. Posebno su oduševljena djeca koja obožavaju jagode”, kaže Kumalić.

Dodaje da ostatak proizvoda plasira u ovdašnje trgovačke centre i prerađivačke kapacitete. Ističe kako je u proizvodnji jagoda izuzetno važna edukacija, islustrujući to vlastitim primjerom.

“Prije pet godina, kada sam počinjao, nisam znao ništa o toj vrsti proizvodnje. Učio sam postepeno i danas me često pitaju za savjete u vezi s proizvodnjom jagoda”, kaže ovaj poljoprivrednik.

U uzgoju ove kulture ima dosta posla, počevši od kvalitetne pripreme zemljišta i sadnica, preko njihove njege i prehranjivanja do samog branja.

U ovim poslovima učestvuju svi članovi porodice, a po potrebi se angažuju i sezonski radnici. Kumalić u narednom periodu planira da proširi površine zasađene jagodom i kaže da je pet dunuma zemljišta zasadio aronijom, bobičastom kulturom koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja na ovom području.

Uvjeren je da se od poljoprivrede može dobro živjeti, dodajući da treba zasukati rukave i vrijedno raditi.

“Poljoprivreda je posao koji traži cjelodnevni angažman, ali ako se ispravno radi, uloženo se višestruko može vratiti. Primjera radi, moja računica kaže da sam proteklih pet godina zaradio 50 puta više nego da sam radio posao za koji sam kvalifikovan”, kaže Kumalić.

(Nezavisne novine)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi