Politika 05.08.2021.

Asocijacija mladih Roma osudila Dodikovu izjavu: “Nazvao nas je pogrdnim imenom”

ČITANJE: 2 minute

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” najoštrije je osudila govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na press konferenciji održanoj 1. avgusta jer je, kako navode, Dodik tom prilikom romski narod nazvao pogrdnim imenom.

On je, navodi se uz Udruženja, rekao je i da će “političko Sarajevo” podržati svakog visokog predstavnika koji radi protiv Republike Srpske, na način da je (ponovo) uvrijedio čitavu romsku zajednicu:

“…da je njihov osjećaj takav da će taj navodni visoki predstavnik raditi protiv Republike Srpske. On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan.”

Iz Udruženja navode da ovo nije prvi put da Milorad Dodik koristi uvredljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo.

“Podsjećamo, Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske, na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, duboko je uvrijedio Rome rasističkom sintagmom ‘s gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski’, koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja”, navode iz Asocijacije mladih Roma “AKSIOM”.

Nekoliko godina kasnije, kao član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ponovo javno vrijeđa Rome, a reakcija ponovo izostaje. Takođe, navode kako sadržaj koji Dodik gotovo svakodnevno šalje u javnost ne priliči jednom političaru, posebno ne visokopozicioniranom političaru koji je u izvršnoj vlasti jedne suverene države.

“Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika, koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je ‘obogaćena’ rasizmom”, smatraju.

Pozvali su Dodika da se izvini zbog uvreda, te pozvali nadležne institucije da reaguju.

“Asocijacija mladih Roma ‘AKSIOM’ prije svega poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju ombudsmena BiH, da reaguju na rasističke ispade srpskog člana Predsjedništva. Ukoliko i ovog puta izostane rekacija, to će Dodiku i svakom drugom političaru ili političarki otvoriti vrata da javno upućuje uvrede na račun Roma, ali i vjerskih, seksualnih, etničkih i svih drugih zajednica”, zaključuju.

(N.S)

Oznake: Milorad Dodik