Svijet 23.05.2021.

AstraZeneca i Pfizer pružaju visok nivo zaštite i od indijskog soja koronavirusa

ČITANJE: 2 minute

Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je kako su vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.

Analiza koja je provedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je kako Pfizerove vakcine pokazuju efikasnost od 88 posto u slučaju indijskog soja koronavirusa dvije sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja koronavirusa, Pfizerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 posto.

Također, naučnici su istražili i djelovanje AstraZenece na indijski soj koronavirusa. Prema podacima studije, AstraZeneca je, kada je riječ o indijskom soju koronavirusa, pokazala efikasnost od 60 posto što je šest posto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja (66 posto).

Kako prenosi britanski The Guardian, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dvije vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneca potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu od koronavirusa.

“Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti”, rekao je Matt Hancock sekretar engleskog zavoda.

S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti koronavirusa, istraživači su istakli kako očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je riječ o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva.

“Ova studija je pokazala kako vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem koronavirusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda te hospitalizacija zbog zaraze koronavirusom”, rekao je šef imunološkog odjeljenja zavoda u Engleskoj.

Od početka procesa vakcinacije u Engleskoj obavljeno je nekoliko istraživanja koja su rađena u cilju analiziranja efikasnosti vakcina u borbi protiv koronavirusa.

Prema podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa te najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

(E.M)

Oznake: vakcina