Biznis 07.12.2018.

ATRAKTIVNA IDEJA Apsolvent Šumarskog fakulteta već pokrenuo sopstveni posao

ČITANJE: 3 minute

Apsolvent banjalučkog Šumarskog fakulteta Rajko Kecman (24) osnovao je preduzeće za projektovanje, izvođenje i održavanje zelenih krovova i zidova, a partnerstvo je odmah ostvario i sa inostranim firmama. 

Sa željom da poveća broj zelenih površina, smanji zagađenost vazduha i omogući zdraviji život građanima, te unaprijedi energetsku efikasnost objekata, ovaj mladić, pokrenuo je sopstveni posao, kako bi zanimljive ideje realizovao i u praksi.

Sa znanjem stečenim na predmetu Preduzetništvo u šumarstvu, u junu je osnovao preduzeće „Urbani krovovi i zelenilo” i već tada potpisao ugovor o prtnerstvu sa njemačkom kompanijom, koja je svetski lider i pionir u oblasti projektovanja zelenih krovnih sistema. Pored toga, sarađuje i sa izraelskom firmom poznatom po projektovanju, izvođenju i održavanju zelenih zidova, odnosno vertikalnih bašti, te preduzećem iz Srbije.

– Trend zelenih krovova i zelenih zidova zastupljen je u inostranstvu i zemljama u regionu, ali svjedoci smo za ovih šest mjeseci koliko postoji firma da i u BiH ima dosta zainteresovanih klijenata koji se raspituju, traže ponude. To pokazuju i projekti koje treba da realizujemo na proljeće, a u narednom periodu planiramo i prezentacije u Bijeljini, Sarajevu, Mostaru i Trebinju kako bismo što više upoznali ljude sa našim radom- priča ovaj student i direktor, porijeklom iz Petrovca, koji radi sa još dvoje mladih ljudi, te saradnicima.

Njihova firma jedina se trenutno na našem tržištu bavi ovakvom vrstom oblikovanja vanjskog i unutrašnjeg prostora. Kecman pojašnjava da su zeleni krovovi, odnosno krovne bašte, značajni jer pospješuju energetsku efikasnost objekta, smanjuju uticaj toplotnog ostrva u urbanim sredinama, bolje regulišu temperaturu i zimskim i ljetnjim mjesecima, čime se smanjuju troškovi za struju. Interesantno je da ovakav „povratak prirodi“ stvara i nove prostore za odmor i rekreaciju ljudi u gradu.

Rajko Kecman je za ovu poslovnu ideju, na EFSE turniru u preduzetništvu, nedavno osvojio i nagradu u iznosu od 6.000 KM za društveni uticaj.

Porodica i prijatelji već su navikli na njegove uspjehe, jer je i ranije dobijao brojne nagrade. Prvo mjesto osvojio je lani za biznis plan u okviru poziva Republičke agencije za mala i srednja preduzeća RS, a zatim i nagradu od 3.300 evra kao stipendiju za mentorstvo u organizaciji Evropske komisije i Akademije za preduzetnike.

Nagradom Fondacije ”Mozaik” od 15.000 KM, dobio je i dobru podlogu za pokretanje sopstvenog biznisa.

– Veliki podstrek dobijam od profesora Dragana Čomića, zajedno smo radili na razvoju ideja, a kako su dolazile ideje tako su i nagrade. U porodici su prvi put bili iznenađeni, čak  malo i bojažljiviji ali ja sam sav rizik preuzeo na sebe i idem dalje- poručio je ovaj vrijedni mladić, čija uspješna karijera tek počinje.

Iskustva prenosi kolegama

Rajko Kecman veliku podršku dobio je i na Šumarskom fakultetu gdje dobra iskustva i prakse direktno prenosi svojim kolegama u okviru predmeta Preduzetništvo u šumarstvu. – Na taj način se želi pokazati da je samozapošljavanje pokretanjem sopstvenog biznisa moguće, i da i ostali studenti treba da proaktivno djeluju i i uzmu učešće u sličnim aktivnostima, ali da budu svjesni činjenice da pored jake želje i motiva, moraju biti spremni na odricanja i uporan rad- saopštili su sa banjalučkog Univerziteta.

(Srpskainfo)