Vijesti 19.07.2016.

Atraktivni i beskorisni: Prazni lokali u Banjaluci znak ozbiljne krize

ČITANJE: 2 minute

Čak i najtraktivniji poslovni prostori u Gospodskoj ulici u Banjaluci mjesecima zjape prazni, jer je nakon velikih preduzeća i mala privreda doživela krah, tvrde stručnjaci.

Samo na potezu od Pozorišta do „Boske“, na šetalištu i u glavnoj ulici, desetak lokala uzalud čeka zakupce, a stotinak metara dalje izdavanje poslovnog prostora, čak i po minimalnoj cijeni, nemoguća je misija.

 To je, tvrde ekonomisti, siguran znak da je nekad moćna banjalučka privreda na izdisaju.

– Mnogi su kupovali lokale u Banjaluci vjerujući da će tako postatiti kapitalisti. U nedostatku poslovnih ideja, kapitalizam je shvaćen isključivo kao rentanje nekretnina, što sad dolazi na naplatu – kaže ekonomista Damir Miljević.

Lokal u Gospodskoj, kojeg stariji Banjalučani pamte kao prodavnicu obuće “Borovo”, a mlađi kao “MekDonalds”, već godinu i po je prazan, što se ne pamti od 1939, kada je ovaj objekat izgrađen kao Srpski dom sa čitaonicom.

U Agenciji “Remaks” pokušavaju naći zakupca za ovaj ekskluzivni prostor sa ukupno 900 kvadrata na 4 etaže, ali prizanju da to nije lak zadatak.

– Takav luksuz sebi mogu priuštiti samo moćna međunarodna banka ili osiguravajuće društvo, pod uslovom da ovdje imaju dovoljno klijenata. Ali, kako nekom preporučiti tako ozbiljan posao u gradu u kome ni “MekDonalds” nije mogao opstati. Šta prodati u ulici u kojoj ne možete prodati ni hamburger – pita Dragan Milanović iz ove agencije.

Čak i manje lokale u Gospodskoj ili Jevrejskoj, gdje je cijena zakupa od 15.000 KM do 20.000 KM mjesečno, teško je izdati, dok je njihova prodaja nemoguća misija.

– To mogu platiti jedino trgovci najpoznatijim svjetskim brendovima, a pitanje je koliko su oni zainteresovani za ovako malo tržište ograničene kupovne moći – kaže Milanović.

Damir Miljević tvrdi da cijena zakupa nije presudna, kako se obično misli.

– Danas su lokali znatno jeftiniji nego prije nekoliko godina, a dvije – tri ulice od Gospodske se nude budzašto. Međutim, pitanje je šta raditi u tom prostoru, a da se to isplati – kaže Miljević.

Miljević: Kriva je gradska vlast

– Hiperprodukciji poslovnih prostora doprinjela je i pogrešna politika gradske vlasti, koja izgradnju lokala nameće kao obavezu. Dva puta sam tražio građevinsku dozvolu za izgradnju objekata bez poslovnih prostora i oba puta su me odbili – tvrdi Damir Miljević.

Milioni od rente

Prije samo tri godine jedan Banjalučanin je zaradio nevjerovatnih 7,2 miliona KM na rentanju poslovnih prostora.

I lista ostalih rekordera među poreskim obveznicima je pokazivala da su se donedavno u Banjaluci milioni najelegantnije zgrtali upravo izdavanjem nekretnina.

Zakup 40.000 KM

Cijena izdavanja bivšeg „MekDonaldsa“ je poslovna tajna.

Nezvanično saznajemo da vlasnik traži 40.000 KM mjesečno, mada je spreman da „ozbiljnoj mušteriji da i ozbiljan popust“.

(Blic)