Magazin 02.10.2015.

Audi nudi provjeru na internetu koji automobili imaju sporni softver

ČITANJE: 1 minuta
audi
Folksvagenova kompanija Audi saopštila je danas da kupci njenih vozila u Njemačkoj mogu na internet sajtu provjeriti da li njihovi automobili imaju sporan softver koji omogućava varanje na testovima izduvnih gasova.

Audi je naveo da kupci iz Njemačke mogu unijeti serijski broj automobila na sajtu Audi.de da bi vidjeli da li njihovo vozilo ima sporni problem. Audi je naveo da će ova mogućnost u narednim nedeljama biti dostupna kupcima širom svijeta.

Audi je naveo da kupci mogu otići kod prodavaca Audijevih vozila da provjere svoja vozila, a da će popravka biti predstavljena vlastima u oktobru.

U Folksvagenov skandal s izduvnim gasova uključeno je oko 2,1 miliona Audijevih vozila s TDI 1,6 i 2,0 motorima s oznakom EA 189.

Skandal s mjerenjem izduvnih gasova trese Folksvagen pošto su američke vlasti ustanovile da skoro 500.000 dizel automobila te kompanije ima softver koji omogućava varanje na testovima izduvnih gasova. Folksvagen je potom priznao da 11 milona njegovih dizel automobila širom svijeta ima taj program.

(Agencije)