Svijet 31.07.2020.

Australija traži da “Fejsbuk” i “Gugl” plaćaju vijesti koje preuzimaju

ČITANJE: 1 minuta

Australija je prva zemlja koja od tehnoloških divova “Fejsbuka” i “Gugla” traži da plate za objavljene vijesti koje preuzimaju od drugih medija.

Ministar finansija DŽoš Frydenberg smatra da taj potez ide u korist australijskim medijima.

“Moramo obezbijediti bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje”, ističe on.

Taj potez australijskih vlasti uslijedio je nakon što su ovi tehnološki divovi počeli da se brane od strožih medijskih i poslovnih regulativa u svijetu i dan nakon što su američki poslanici na kongresnom saslušanju napali “Gugl” i “Fejsbuk” zbog “zloupotrebe tržišne moći”.

Nakon ispitivanja tržišta medija i snage ovih američkih medijskih platformi, australijska Vlada zatražila je od “Fejsbuka” i “Gugla” da sa medijskim kućama usaglase sporazum o korištenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa zvanična Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime Vlade donijeti zakonske obaveze.

U proteklih 10 godina ugašeno je oko 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji.

“Gugl”, u svoju odbranu, navodi da australijski zahtjev ignoriše “milijarde klikova” koje šalje medijskim kućama svake godine.

“Sve to šalje zabrinjavajuću poruku firmama i investitorima da će australijska Vlada prije intervenisati nego pustiti da tržište samo radi”, navodi Mel Silva, izvršni direktor “Gugla” za Australiju i Novi Zeland.

(Srna)