Svijet 21.10.2022.

Austrija bilježi rast broja azilanata od 200 odsto

ČITANJE: 1 minuta

Broj tražilaca azila u Austriji nastavlja da raste i od januara do septembra zabilježen je, u odnosu na isti period prošle godine, rast od čak 200 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Od januara do kraja septembra nadležne vlasti primile su 71.885 zahtjeva za azil.

Istovremeno bilejži se i rekord broja odbijenih zahtjeva za azil, kao i obustavljenih postupaka za dobijanje azil, pa više od polovine zahtjeva za azil je odbijeno, navodi Ministarstvo.

“Sve više je zahtjeva za azil od ljudi koji dolaze iz ekonomskih razloga i time praktično nemaju šansu na azil”, navelo je Ministarstvo ukazujući na građane Indije, Pakistana, Maroka, Tunisa…

Većinu zahtjeva za azil u septembru podnijeli su državljani Indije.

Od janaura do septembra je brzim postupkom riješeno 14.606 molbi građana iz zemalja koje nemaju pravo na azil, a gotovo 70 odsto tih brzih postupaka riješeno je u roku od 72 sata.

Ministarstvo se nada smanjenju pritiska migracije od decembra.

“Primjenom usaglašavanja viznog režima Srbije sa EU uslijedilo bi brzo poboljsanje situacije”, navodi se u saopštenju uz podsjećanje da je to dogovoreno početkom mjeseca na sastanku mađarskog premijera.

Viktora Orbana, austrijskog kancelara Karla Nehamera sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ljetos su nadležne vlasti računale da će tokom ove godine u Austriji biti podnijeto oko 90.000 zahtjeva za azil, ali u skladu sa aktuelnom situacijom procjena je promenjena, ako se nastavi trenutni trend na 115.000, odnosno 100.000.

(Agencije)

Oznake: austrija, Azilant