Politika 21.05.2016.

Austrija sutra odlučuje o predsjedniku

ČITANJE: 2 minute

Ukupno 6.382.507 državljana Austrije sa pravom glasa mora da se odluči između dva kandidata – Norberta Hofera, kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) i Aleksandera van der Belena, nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa stranke Zelenih.

Hofer je u prvom krugu glasanja 24. aprila osvojio 35,05 odsto glasova, a Van der Belen 21,34 procenata.

Predizborna kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora protekla je u oštrijim okršajima dva kandidata.

Hofer je od strane Van der Belena prikazan kao desničar koji predstavlja veliku opasnost po budućnost Austrije, čime je pokušao da okupi oko sebe sve građane koji žele da spriječe dolazak Slobodarske stranke na državnu funkciju.

Inače FPO proteklih godina sve je snažnija politička snaga i u mnogim istraživanjima već duže je postala najpodržavanija partija na političkoj sceni Austrije.

Na prošlim bečkim izborima ova stranka je bila druga i uspjela da sa 30 odsto glasova izbori položaj zamjenika gradonačelnika.

Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uvjeri da želi da bude predsjednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.

On je, takođe, morao da uvjeri građane da nije protiv EU, već da želi da se zalaže da nacionalne države dobiju veća ovlašćenja umjesto da samo sprovode iz Brisela nametnute odluke.

Ishod drugog kruga izbora mogao bi biti veoma tijesan, jer će to biti odluka o dvije suprostavljene političke opcije, pa bi oni koji u prvom krugu nisu glasali za Van der Belena mogli da to učine u drugom krugu, strahujući od predsjednika iz redova desnice.

Od 1951. godine dva puta je drugoplasirani iz prvog kruga glasanja uspio da izbori pobjedu.

Međutim, nikada do sada razlika u dobijenim glasovima u prvom krugu nije bila tako velika.

Najveća razlika bila je 1992. ukupno 3,5 odsto, kada je drugoplasirani Tomas Klestil pobijedio prvoplasiranog iz prvog kruga Rudolfa Štrajhera.

Ukoliko privremeni konačni ishod glasanja bude tijesan konačna odluka mogla bi biti poznata tek nakon prebrojavanja glasova predatih putem pošte.

Već je i u prvom krugu veliki broj građana iskoristio priliku da preda glas putem pošte i tek je nakon njihovog prebrojavanja bilo moguće odrediti ko je kao drugoplasirani ušao u drugi krug.

Od 2004. godine ukinuta je obaveza glasanja na predsjedničkim izborima, a do tada je ta obaveza postojala u pokrajinskim zakonima.

Predsjednički kandidati, kako su najavili, glasače tokom prepodneva, a pojaviće se u javnosti poslije toga tek oko 18 sati u pres-centru Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje će nakon 19.30 sati ministar Volfgang Sobotka saopštiti izborne rezultate.

Hofer, inače treći predsjednik austrijskog parlamenta, će glasati u pokrajini Burnegland, u mjestu Pinkafeld, gdje je prijavljen, a Van der Belen u Beču.

Pobjednik izbora na mjesto predsjednika zamijeniće Hajnca Fišera, koji je u dva mandata obavljao ovu najvišu državnu dužnost.

(Agencije)