Svijet 31.03.2022.

AUSTRIJSKA MINISTARKA: Zemlje Zapadnog Balkana da se hitno priključe EU

ČITANJE: 1 minuta

U Beču je u organizaciji Udruženja SEEBDN održana konferencija “Economy green circle”, koja promoviše rešenja zelene ekonomije.

Forum je okupio brojne stručnjake i predstavnike kompanija sa nemačkog govornog područja i zemalja zapadnog Balkana. Austrijska ministarka za EU i ustavna pitanja Karolina Edštadler poručila je u svom uvodnom govoru da zemlje zapadnog Balkana što pre treba da se priključe Evropskoj uniji.

U okviru konferencije održana je i panel diskusija na temu zelene ekonomije, gde su učetvovali preduzetnici i stručnjaci iz Nemačke, Austrije, Crne Gore, Hrvatske, predstavnici medija i velikih kompanija.

Forumu je prisustvovala i austrijska ministarka za EU i ustavna pitanja Karolina Edštadler. Govoreći o proširenju, ministarka je naglasila da zemlje zapadnog Balkana što pre treba da uđu u sastav EU. ,,One su garancija za stabilnost i bezbednost u Evropi“, rekla je Edštadler, naglasivši da Austrija čvrsto podržava zemlje zapadnog Balkana u kojima ima i brojne investicije.

Ministarka Edštadler se u svom uvodnom obraćanju osvrnula i na trenutnu situaciju u Ukrajini. Istakla je važnost da evropske zemlje ne zavise od ruskog gasa, te još jednom podržala uvođenje sankcija Rusiji na EU nivou.

(dunav.at)