Vijesti 22.11.2017.

Auto-mafijašu sedam godina robije zbog krađe 22 vozila

ČITANJE: 2 minute

Mladen Sužnjević (41) iz Sombora u Srbiji osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na sedam godina i tri mjeseca zatvora zbog krađe automobila i falsifikovanja isprava.

Presudom je proglašen krivim za 22 krađe, dok je oslobođen optužbi za krađu 29 automobila usljed nedostatka dokaza.

Prema presudi, Sužnjević je dio krađa počinio sam, a dio sa Dragoslavom Tomićem (47) iz Mrkonjić Grada koji je u bjekstvu. U presudi je navedeno da su vozila krali u periodu od 2009. do 2011. godine na području Banjaluke, Laktaša, Prijedora, Prnjavora i Mrkonjić Grada. Na meti su im uglavnom bili skuplji modeli njemačkih vozila „golf“, „pasat“ i „audi“. Prema izjavama vlasnika automobila, u vrijeme krađe vrijednost vozila koja su „pokupili“ lopovi kretala se između 20.000 i 50.000 KM. Sužnjević i Tomić su za krađu vozila koristili specijalne alate, lomače brava, dekodere kojima su onesposobljavali alarme. Posjedovali su i kopije ključeva pojedinih automobila.

Osim za krađe, Sužnjević je osuđen za falsifikovanje lične karte i pasoša na ime Anto Aleksić iz Hrvatske. On je s ciljem dobijanja nelegalnih dokumenata na staru ličnu kartu Aleksića stavio svoju sliku prilikom predaje zahtjeva za dobijanje nove lične karte i pasoša.

Prema optužnici, Sužnjević i Tomić su ukrali 51 automobil u vrijednosti od oko 500.000 maraka. Detalji presude nisu saopšteni tako da nije poznato kolika je vrijednost 22 ukradena automobila za čiju krađu je osuđen Sužnjević. Postupajući tužilac Goran Rakić najavio je da će najvjerovatnije uložiti žalbu na presudu Sužnjeviću zbog toga što je oslobođen 29 tačaka optužnice. Ipak, istakao je da će o tome odlučiti kada napismeno dobije presudu.

Sužnjević je poznat policiji odranije po činjenju teških krivičnih djela. On je 2000. godine osuđen u Srbiji na devetogodišnju kaznu zatvora, zbog ubistva, koju je i odležao. Poslije puštanja na slobodu počinio je još niz krivičnih djela za koja je osuđen na 12 godina zatvora. Sužnjević je zbog krađe vozila osuđen i 2012. godine u banjalučkom Osnovnom sudu na šest godina i šest mjeseci. Tada su osuđeni i Željko Lazendić na dvije godine i Dragoslav Tomić na godinu i tri mjeseca zatvora. Nakon te presude Tomić je pobjegao.

(Glas)