Vijesti 01.11.2020.

AUTO-MOTO SAVEZ RS: Od 2. do 27. novembra besplatna kontrola tehničke ispravnosti vozila

ČITANJE: 1 minuta

Republička preventivna kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2020”, koja podrazumijeva besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila, počeće sutra u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kontrolu će u krugu Auto-moto društva /AMD/ “Krajina” sprovesti stručni tim Auto-moto saveza Republike Srpske /AMS/.

Iz AMS-a su najavili da će kampanja trajati do 27. novembra i da će biti sprovedena u više gradova i opština.

Cilj je da se poveća ukupan stepen bezbjednosti u saobraćaju i smanji broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

Pod pripremom vozila za zimske uslove vožnje predviđena je kontrola vrijednosti rashladne tečnosti, kvaliteta kočione tečnosti, dubine gazećeg sloja guma, svjetlosno-signalnih uređaja, uređaja za brisanje vjetrobrana i kontrola perača vjetrobranskog stakla.

Kontrolišu se i punjenje akumulatora, plinske instalacije, oprema i pribor koji treba da posjeduju vozači, te ispravnost amortizera na mjestima gdje bude moguće postaviti tester.

Vozačima će biti podijeljeni osvježivači prostora u vozilu, grebalice za led, servisne knjižice i određen broj letaka kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za zimske uslove vožnje koji su zajednički izradili AMS i MUP Republike Srpske.

Iz AMS-a su napomenuo da je ova aktivnost preventivno-bezbjednosnog karaktera i da ne sadrži represivne mjere prema vozačima vozila na kojima se utvrde neispravnosti.

Kontrola vozila će se obavljati metodom slučajnog odabira.

Ovu preventivnu kampanju organizuje AMS Republike Srpske i auto-moto društva, u saradnji sa kompanijom “Optima grupa” i uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, Agencije za bezbjednost saobraćaja i lokalnih zajednica.

(Srna)