Vijesti 10.09.2016.

Autobuske karte od ponedjeljka obavezne i za policiju

ČITANJE: 3 minute

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva od ponedjeljka će morati kupovati autobuske karte, jer je ukinut organizovani prevoz koji je za njih važio posljednjih godina i na osnovu kojeg su uz pokazivanje službene legitimacije mogli da se voze autobusom.

U MUP-u Srpske pojašnjavaju da je odluka proistekla iz novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti unutrašnjih poslova, a prema kojem će svim radnicima koji su od posla udaljeni više od četiri kilometra ubuduće biti uplaćivan novac za prevoz.

– Starim kolektivnim ugovorom je postojala odredba “organizovanog” prevoza radnika na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, gdje je MUP novac isplaćivao direktno prevoznicima, dok se radnicima ostalih opština i gradova novac za prevoz uplaćivao na tekuće račune. Od sada će se novac svim radnicima MUP-a uplaćivati na njihove račune, a oni će biti dužni da plaćaju karte – rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

U gradskim autobusima koji saobraćaju u Banjaluci u petak je osvanulo obavještenje da radnici MUP-a više neće moći koristiti javni prevoz uz službenu legitimaciju, već da će morati kupiti kartu kao i svi drugi građani.

Direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić pojašnjava da su sa MUP-om ranijih godina imali ugovor o prevozu njihovih radnika uz pokazivanje legitimacije, dok im je dogovoreni iznos uplaćivao direktno MUP.

– U četvrtak smo dobili obavještenje da se ugovor raskida i da će njihovi radnici dobijati novac za prevoz, i s obzirom na to postupićemo prema njima kao i prema svim drugim građanima i naplatiti im kartu – rekao je Mijić za Glas Srpske.

Direktor “Bočac tursa” Slobodanka Marčeta kaže da su radnici MUP-a kao i svi drugi, te da nema razloga da ih voze besplatno.

– Policajac kad uđe u pekaru ne dobije džabe hljeb, pa ne vidim razlog ni da se vozi bez karte – kratko je rekla Marčeta i dodala da će mjesečna karta za pripadnike MUP-a u gradskom prevozu koštati kao i za sve druge, i podsjetila da onda za radnike iznosi 36,50 KM.

Prevoznici u drugim gradovima Srpske kažu da policajce oduvijek voze besplatno, te da će to činiti i dalje.

Izvršni direktor saobraćaja u “Auto-transportu” Prijedor Mićo Rokvić kaže da radnike MUP-a voze besplatno.

– Imali smo ugovor sa MUP-om i uplaćivali su nam određeni iznos, ali taj ugovor je istekao prije dvije godine, a mi i dalje vozimo policajce besplatno – rekao je Rokvić i dodao da ne zna da li policajci dobijaju novac za prevoz.

Bijeljinska policija takođe se vozi besplatno u autobusima, tvrdi direktor “Semberija transporta” Pantelija Mitrović.

– Nisu oni većina među našim putnicima, pa da imamo gubitke. Mi njih vozimo besplatno od ratnih godina i nismo nikada ni razmišljali da im naplaćujemo – kaže Mitrović.

U preduzeću “Balkan ekspres” iz Istočnog Sarajeva rekli su da svako uniformisano lice koje uđe u njihov autobus sa legitimacijom ima besplatan prevoz.

– Nastaviću da ih vozim besplatno, mi se dobro slažemo sa policijom – kaže direktor pomenutog preduzeća Milosav Kokić.

Neizmireni računi

Direktor “Autoprevoza” Banjaluka Dejan Mijić kaže da im MUP duguje novac za karte njihovih radnika za nekoliko posljednjih mjeseci.

– Svim prevoznicima koji saobraćaju na području Banjaluke i koji su prevozili radnike MUP-a uz legitimaciju, MUP duguje novac za nekoliko posljednjih mjeseci. Ne znamo kad će nam novac biti ispaćen, ali se nadamo da hoće – rekao je Mijić.

(Glas Srpske)