Vijesti 10.12.2020.

Autobuski prevoz u Banjaluci od 1. januara pod upitnikom

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko se ne smanji broj polazaka ili ne nastavi određen vid subvencija funkcionisanje gradskog i prigradskog autobuskog prevoza u Banjaluci od 1. januara se stavlja pod znak pitanja, poručili su banjalučki prevoznici.

S obzirom da javni prevoz trenutno funkcioniše punim kapacitetom uz pomoć subvencija grada Banjaluka, koje će trajati do 31. decembra ove godine, postavlja se pitanje šta će biti nakon toga.

Upravo to je razlog zbog kojeg su banjalučki prevoznici zatražili hitan sastanak sa predstavnicima Grada, piše “Srpskainfo.”

Direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić kaže da su svjesni da je u toku promjena gradonačelnika, ali da su oni bili primorani, da Odjeljenju za saobraćaj upute hitan zahtjev za sastanak.

On je dodao da će prevoznici zatražiti da se zadrži određen vid subvencija i da se smanji broj polazaka na određenim linijama.

Naglasio je da dosadašnje subvencije ne pokrivaju ni deset odsto gubitaka koje trpe na mjesečnom nivou, ali da bi bez njih situacija bila znatno teža.

“Od početka školske godine, konstantno svaki mjesec, bilježimo lošiju prodaju karata i manji broj putnika. Poslije 18 časova gotovo da vozimo prazne autobuse, a u punom zimskom režimu. Mi smo svjesni da postoji vakuum u vlasti i kod budžeta grada, ali smatramo da se može na nivou načelnika odjeljenja donijeti odluka o redukciji saobraćaja u vrijeme kada uopšte nema putnika. To bi nam smanjilo troškove i omogućilo da bukvalno preživimo, a da prevoz ostane,  funkcioniše i da zadržimo sve linije ali da bude realno smanjen broj polazaka tamo gdije nemamo putnika”, rekao je Mijić za “Srpskainfo”.

Iz preduzeća „Pavlović turs“ poručili su da se sada nalaze u teškoj situaciji, ali da se pogoršanje situacija očekuje tek sa dolaskom školskog raspusta.

“Nije više pitanje hoćemo ili nećemo raditi, već je jednostavno nemoguće. Ogromni su troškovi a prihodi su nikakvi. Sadašnji prihodi su 60 odsto u odnosu na prošlu godinu i oni će pasti za pola u januaru. Znači imaćete 30 odsto prihoda a 100 odsto troškova, a to je katastrofa”, pojasnio je za Srpskainfo direktor ovog preduzeća Goran Starčević.

Kaže da očekuje ubrzo sastanak sa predstvnicima Grada i smatra da ima još dovoljno vremena do kraja godine da se postigne dogovor.

Čeka se novi gradonačelnik

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić potvrdio je da je stigao zahtjev prevoznika i dodao da „novi gradonačelnik treba da odluči šta dalje“, ali  nije mogao precizirati kada bi se sastanak mogao održati.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada su u oktobru na vanrednom zasjedanju prihvatili odluku o dodijeli 450.000 KM subvencija preduzećima koji obavljaju javni prevoz putnika na području grada, kada je i najavljeno da će se o daljem vidu pomoći ovoj oblasti naknadno razgovarati.

(N.S/ Banjaluka.net)