Vijesti 16.03.2017.

Automehaničari i štampari bez ekološke dozvole

ČITANJE: 1 minuta

Automehaničarske radnje, benzinske pumpe i štamparije su neke od radnji i preduzeća koji su kažnjavani zbog neposjedovanja ekološke dozvole, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Pored njih, ekološka inspekcija ove i prošle godine kaznila je “Željeznice RS” zbog nepropisnog skladištenja rude boksita u Ložioničkoj ulici, kao i ugostiteljske objekte zbog emisije buke.

Ekološka dozvola je dokument koju moraju imati postrojenja koja mogu negativno uticati na životnu sredinu i kod kojih postoji opasnost od nesreća velikih razmjera.

– Lani smo izdali 67 ekoloških dozvola, a od početka 2017. godine 14. Ovaj dokument se izdaje na period od pet godina i može se produžiti i to najkasnije tri mjeseca prije isteka njenog roka. Raspon preduzeća i djelatnosti koja moraju nabaviti ekološku dozvolu definisan je u Zakonu o zaštiti životne sredine – rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

U ovom zakonu se navodi da postrojenja u energetskoj, hemijskoj, mineralnoj, metalnoj, ekstraktivnoj, poljoprivrednoj, prehrambenoj i drvnoj industriji moraju imati ekološku dozvolu.

U Gradskoj upravi ističu da su u prethodnom periodu često nailazili i na slučajeve zagađenja vazduha koja su prouzrokovana dimom iz kotlovnica.

(glassrpske.com)