Vijesti 19.05.2017.

Automobilom na Banj brdo samo uz propusnicu: Banjalučkim šetalištem najčešće vozili roštilj i ćevape

ČITANJE: 2 minute

Ulicom do Banj brda i Trešnjika, koja je strogo rezervisana za šetalište, Banjalučani se mogu provesti autom samo uz valjan razlog i posebno odobrenje. Građani Banjaluke grčevito su se borili sa bivšom administracijom da na ulici prema Banj brdu ostane spuštena rampa za automobile, ali uvijek mora biti izuzetaka.

Tako građani od Turstičke organizacije Banjaluka bar nekoliko puta nedeljno traže odobrenje da se automobilom odvezu do spomenika ili Trešnjika i borave u prirodi.

– Dozvole za prolazak automobilom dajemo u specijalnim situacijama i uglavnom se radi o zahtjevima ljudi koji jedino tako mogu otići do samog spomenika – izjavio je direktor Turističke organizacije, Ostoja Barašin.

Kaže da propusnicu traže stariji ljudi, osobe sa invaliditetom, te astmatičari i plućni bolesnici, kojima su ljekari prepisali boravak na čistom vazduhu, a pješke ne mogu da odu do vrha brda.

– Banjalučani su tražili propusnice i da bi organizovali slavlje uz roštilj na Trešnjiku. Njima smo dali dozvolu, ali samo da odvezu ugalj, piće i meso, a društvo je moralo da pješači do destinacije i isto tako se vrati do rampe – rekao je Barašin.

Dodaje da nastoje da budu uviđavni i kada su u pitanju zahtjevi povodom specijalnih datuma.

– Dešavalo se da propusnicu za automobil traže djevojke koje organizuju slavlje u restoranu na Banj brdu, do kojeg ne mogu stići u štiklama, ili firme koje su ugostile ljude iz inostranstva – priča Barašin.

Stalne propusnice za vožnju automobilom do Banj brda imaju radnici Hidro-meteorološkog zavoda, ondašnjeg restorana i kafane, vozila dostave, te vlasnici imanja, ali samo od 11 do 14 časova, da ne bi smetali šetačima.

U Rekreativnoj zoni Banj brdo ističu da je tokom jedne njihove akcije za dan do vrha prošetalo 9.000 građana svih uzrasta, a vikendom na stazi budu desetine šetača tokom jednog sata.

Uređenje Banj brda

Ostoja Barašin kaže da je i ove godine planirano čišćenje i uređenje pješačkih staza na Banj brdu, ali i druge aktivnosti.

– Radimo na brendiranju turističke ponude Banjaluke i u okviru toga ćemo vjerovatno planirati nekakvo uređenje Banj brda i neke drugačije sadržaje – rekao je Barašin.

Ističe da gore još nema pitke vode, jer su navodno presječene cijevi, ali u Gradskoj upravi nastoje da otkriju i otklone kvar.

(EuroBlic)