Biznis 19.12.2018.

AUTOPUT BANJALUKA-GRADIŠKA Naplata putarine po pređenom kilometru počinje na ljeto

ČITANJE: 3 minute

 Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka – Gradiška je u toku, a prema procjeni nadležnih, već na ljeto trebalo bi da bude uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine na ovoj trasi koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru.

Autoput Banjaluka – Gradiška u dužini od 32 kilometra u potpunosti je otvoren za saobraćaj u novembru 2011. godine. Zahvaljujući savremenoj putnoj infrastrukturi putovanje između ova dva grada, koje je ranije trajalo oko sat, duplo je skraćeno.

U preduzeću “Autoputevi RS” navode za “Glas Srpske” da se izgradnja naplatnih stanica duž ovog autoputa odvija prema planu, te da će biti izgrađene četiri stanice i to po jedna u Čatrnji i Novoj Topoli i dvije u Aleksandrovcu. Ugovorena vrijednost radova je 6,63 miliona maraka.

– Najdalje se odmaklo sa radovima u Čatrnji kod Gradiške, gdje je počeo iskop i nasipanje platoa za naplatnu stanicu, kao i obezbjeđenje infrastrukturnih priključaka. Uporedo s tim, radi se i na pomjeranju ograde i premošćivanju zaštitnog kanala – naveli su u “Autoputevima RS”.

Pojašnjavaju da je na toj lokaciji planirana izgradnja šest naplatnih traka, pet naplatnih kućica i objekta kontrole naplate putarine.

– U Novoj Topoli predviđena je izgradnja stanice sa dvije naplatne trake i objektom kontrole, dok je u Aleksandrovcu u planu izgradnja po jedne stanice na lijevoj i desnoj strani petlje. Na obje je predviđena izgradnja po dvije naplatne trake i objekata kontrole – kazali su u “Autoputevima RS” i dodali da se, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, uspostavljanje zatvorenog sistema naplate putarine na ovom autoputu može očekivati u drugom kvartalu naredne godine.

U “Autoputevima RS” su pojasnili da vozači trenutno na ovoj trasi putarinu plaćaju samo na jednom mjestu u Jakupovcima, te da će zatvaranjem naplatnog sistema to raditi bez obzira na kom mjestu uđu na autoput.

– To znači da će zatvaranjem sistema vozači plaćati putarinu po pređenom kilometru – naveli su u ovom preduzeću.

Da sve teče planiranom dinamikom za “Glas Srpske” je potvrdio i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

– Izgradnja naplatnih kućica ide po planu i očekujem da će već na ljeto biti uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine – rekao je Trninić.

Vijest da bi uskoro trebalo u potpunosti da zaživi cijeli sistem autoputeva u Srpskoj obradovala je i vozače koji i po nekoliko puta sedmično voze ovim dionicama.

– Zadovoljna sam autoputem, ali je krajnje vrijeme da se svi poslovi završe. Mnoge stvari još zbunjuju vozače i stvaraju gužve, posebno od kada je počela naplata putarine na autoputu “9. januar”. Ne kažem da je vožnja autoputem jeftina, ali je bezbjednija i to je, bar meni, dovoljan razlog da koristim autoput – kazala je Banjalučanka Milica Marić.

Oprema i nadzor
U “Autoputevima RS” naglašavaju da uspostavljanje zatvorenog sistema naplate putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška zavisi od još dva uporedo ugovorena projekta.

– Riječ je o nabavci i ugradnji opreme za nove naplatne stanice i projektu uspostavljanja sistema upravljanja, nadzora i kontrole saobraćaja na ovom autoputu – naveli su u ovom preduzeću.

Autoput Banjaluka – Gradiška u brojevima

32 kilometra dužina autoputa

320 miliona KM vrijednost projekta izgradnje

6,63 miliona KM vrijednost gradnje stanica.

(Glas Srpske)