Vijesti 12.11.2018.

AUTOŠKOLE OPRAVDAVAJU POSKUPLJENJE OBUKE: “Kandidati više neće moći birati lošiji kvalitet kod nelojalne konkurencije”

ČITANJE: 2 minute

Iz Asocijacije autoškola u BiH smatraju da će odluka Ministarstva  komunikacija i transporta BiH za izjednačavanje cijena obuke za vozače motornih vozila, napokon zavesti reda u ovoj oblasti koji je narušen 2012. godine ukidanjem tadašnjeg pravilnika.

Po novoj odluci, sve auto-škole bi ubuduće trebalo da imaju istu minimalnu cijenu časa, umjesto da cijenu, kao sada, svaka slobodno određuje.

– Želimo naglasiti da je rapidno počela da pada bezbjednost saobraćaja na putevima BiH od samog početka 2013. godine, što dovoljno govori da je neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto škola išla na uštrb kvaliteta. Neprirodno niske cijene jasno ukazuju da su takvu cijenu mogli opravdati samo sa skraćenim obukama, neplaćenim obavezama prema državi i zaposlenima u čemu su im pomogli organi zaduženi za organizovanje i sprovođenje vozačkih ispita jer nisu vršili stručne kontrole i nadzor nad takvim auto školama – ističe predsjednik upravnog odbora Zdravko Ivić.

Novi cjenovnik trebao bi se primjenjivati od iduće godine, a značiće skuplje polaganje vozačkih ispita i za 400 KM, zbog čega već ima nezadovoljstva u javnosti.

Međutim, u Asocijaciji smatraju da su škole koje predstavljaju nelojalnu konkurenciju jedini protivnici zavođenja reda u ovoj oblasti .

– Ova odluka uticaće da budući kandidati neće vršiti odabir auto škole prema cijeni, jer se do sada često dešavalo da kandidat svjesno bira lošiji kvalitet osposobljavanja za manju cijenu, već po kvalitetu obuke koju auto škola pruža. Imajući u vidu da je osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila djelatnost od posebnog društvenog značaja ovo je jedini način da se ta djelatnost drži pod kontrolom i stalnim nadzorom institucija, što do sada nije bilo u praksi – zaključio je Ivić, naglašavajući da bi ovakva odluka omogućila i da auto škole u BiH budu bliže EU trendu osposobljavanja kandidata.

(Srpskainfo)