Magazin 31.08.2018.

AVANTURA NA TOČKOVIMA Kvar na ruskom UAZ vozilu evropske avanturiste doveo u Banjaluku

ČITANJE: 3 minute

Švajcarkinja Nadja Osipova-Dubrovina (31) i njen partner Nijemac Filip Ritaler (24), oboje mašinski inženjeri, svoj put po Evropi u ruskom UAZ vozilu započeli su u maju ove godine, četiri mjeseca nakon toga došli su u BiH, gdje su zbog kvara na automobilu morali nakratko zastati u Banjaluci.

“Upoznali smo se u Rusiji, kada su naše dvije kompanije radile na zajedničkom velikom projektu. On živi u Njemačkoj, a ja u Švajcarskoj, veza na daljinu nam nije odgovarala, stoga smo odlučili započeti ovu pustolovinu. Ja sam dala otkaz, a Filip je uzeo slobodno dvije godine, koliko će i trajati naš put”, rekla je Osipova-Dubrovina.

Nemaju precizan plan puta, a cilj njihovog putovanja nije neka određena destinacija, već mogućnost da upoznaju nove zemlje, sklapaju prijateljstva i uživaju u prirodi Evrope, što je po njima i najbitniji dio svakog putovanja.

Na svoju avanturu na točkovima pošli su iz Njemačke, zatim su prešli Holandiju, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Sloveniju i sjevernu Hrvatsku. U nastavku puta će najvjerovatnije posjetiti jug Hrvatske, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku, gdje planiraju provesti zimu, jer u automobilu nemaju grijanje, te će na proljeće nastaviti put u Tursku i možda u Rusiju, gdje se planiraju sastati sa mnogobrojnim prijateljima.

UAZ bus, koji inače koriste ruski lovci i ribari za putovanje po nepristupačnim predjelima, maštovito je preuredio ovaj par, te su autu dodali spavaonicu na krovu, solarne ploče i frižider, kao i malu baštu začinskog bilja.

Ritaler kaže da mu se ovo vozilo oduvijek sviđalo, te je otišao u Rusiju da ga kupi, na veliko čuđenje Rusa, koji, opet, vole njemačka vozila.

“Tada su u Rusiji lokalni mediji pisali priču o nama. Bilo im je nejasno zašto jedan Nijemac, pored BMW-a, audija i mercedesa želi da kupi UAZ bus”, sa smiješkom se prisjeća Ritaler.

Kada je došlo do kvara na vozilu, ovaj par kaže da su jedinu mehaničarsku radnju koja popravlja ruska vozila našli upravo u Banjaluci.

“U Sloveniji i Hrvatskoj nismo našli mehaničara koji bi mogao da popravi vozilo, najbliži je bio u Banjaluci”, objasnili su oni, dodajući da su svejedno htjeli posjetiti BiH.

“Htjeli smo da obiđemo BiH, posebno jer nije česta destinacija turista, za razliku od Slovenije i Hrvatske, koje su pune njemačkih turista, što iskreno može da zasmeta, jer se osjećamo kao da nismo ni otišli od kuće”, rekao je Ritaler.

Na put su takođe ponijeli i planinski bicikl, jer se Ritaler amaterski bavi biciklizmom.

“Do sada smo obišli nekoliko brdskih biciklističkih staza, kao i mjesta za planinarenje, nadamo se da ćemo još takvih lokacija naći i u BiH, gdje planiramo ostati još dvije sedmice”, rekli su ovi avanturisti.

Svoje impresije sa putovanja, kao i fotografije predjela koje su posjetili, Nadja i Filip zajedno objavljuju na svom blogu, Kiwi rolls, gdje redovno svoje čitaoce obavještavaju i o novim planovima puta.

(Nezavisne)