Vijesti 25.09.2015.

Avio bomba: Gradonačelnik rekao da nema mjesta panici, ali ipak pozvao građane na oprez

ČITANJE: 3 minute
avio bomba
Gradonačelnik Slobodan Gavranović pozvao je još jednom sugrađane koji žive u zoni od 400 metara, kao i  one  koji žive u prostoru od 400 do 800 metara od Gradskog mosta, da u nedjelju, 27. septembra, kada će biti provedena akcija uklanjanja avio-bombe iz Vrbasa – ispoštuju naloge nadležnih institucija, a koje su dobili u formi obavještenja.

On je poručio sa današnje konferencije za novinare da su sve službe u potpunosti spremne za akciju uklanjanja bombe, koja će u nedjelju biti provedena od 9 do 11 časova.

– Urađeno je sve što je bilo predviđeno operativnim planovima za provođenje te akcije. Obavili smo sve pripreme i možemo da započnemo akciju kako je i planirano – potvrdio je gradonačelnik.

Podsjetio je da građani koji žive u prvoj zoni od 400 metara moraju napustiti svoje objekte, a oni iz druge zone – od 400 do 800 metara – mogu ostati u objektima uz zabranu napuštanja dok traje akcija.

Apelovao je i na vlasnike radnji u tim zonama da tog dana ne započinju rad do 11 časova, odnosno do momenta do kada javnost ne bude obaviještena o završteku akcije.

Do tada, neće raditi ni Gradska tržnica. Jedini izuzetak biće dežurna apoteka „Prvi maj“, koja je na ivici druge zone i ona će, pod kontrolom nadležnih organa, u toku izvođenja akcije moći da radi. JZU „Dom zdravlja“ radiće prema ustaljenom režimu rada.

Grad Banjaluka upoznao je s ovom akcijom i savjete šest mjesnih zajednica koje gravitiraju Gradskom mostu, te dogovorili da se i oni uključe u obavještavanje zajednica etažnih vlasnika u tim zonama o njihovim obavezama u provođenju mjera koje su definisane naredbama Štaba za vanredne situacije.

-Kada je riječ o informisanju na terenu to je uglavnom završeno i svaki grđanin je već upoznat sa svojim obavezama. Molimo sugrađane, da poštujući naloge nadležnih, olakšaju da se akcija okonča u što kraćem roku – kazao je gradonačelnik, ističući da nema mjesta panici, jer se akcija radi planski, organizovano i profesionalno, te da se želi isključiti svaka mogućnost ugrožavanja života ljudi.

Pripreme za nedjeljnu akciju su okončane, i kada je riječ o Centru javne bezbjednosti.

To je potvrdio načelnik Centra, Boško Pandža koji je dodao da će uz obustavu saobraćaja u  prvoj i drugoj zoni, Omladinska ulica (zapadni tranzit) koja je na kraju zone poluprečnika 800 metara biti otvorena za saobraćaj.

Prema njegovim riječima, saobraćaj će se odvijati i istočnim tranzitom.

Podsjetio je na obavezu građana u prvoj zoni – koji najkasnije do 8.30 časova moraju da se udalje iz svojih objekata, jer tada počinje blokada i tog i prostora od 800 metara od Gradskog mosta.

Kazao je da će put kojim će izvađena bomba biti prevezena do Manjače, gdje će biti uništena – biti potpuno obezbijeđen.

-Prema procjenama stručnjaka, bomba kada se natovari na specijalno vozilo kojim se transportuje do Manjače je potpuno bezbjedna. Put će biti obezbijeđen uz pratnju policije i obustave saobraćaja na tom putu neće biti – kazao je Pandža.

Podsjećamo, Štab za vanredne situacije grada donio je 15. septembra, odluku da se uklanjanje zaostale avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u rijeci Vrbas kod Gradskog mosta, izvrši 27. septembra.

Riječ je o avio-bombi engleske proizvodnje mase 466 kilograma. Urađen je izvedbeni plan aktivnosti za njenu neutralizaciju, što će izvesti pripadnici Republičke uprave civilne zaštite.

Naime, po izvlačenju iz vode, bomba će se sa visine jednog metra iznad površine vode spusti u čamac na vreće sa pijeskom i transportovati nizvodno do prilaza kod dvorane „Obilićevo“.

Tamo će Tim Republičke uprave civiline zaštite bombu utovariti u specijalno blindirano vozilo i prevesti je na pologon Manjače, gdje će biti uništena.