Avio bomba: Gradonačelnik rekao da nema mjesta panici, ali ipak pozvao građane na oprez

avio bomba
avio bomba
Gradonačelnik Slobodan Gavranović pozvao je još jednom sugrađane koji žive u zoni od 400 metara, kao i  one  koji žive u prostoru od 400 do 800 metara od Gradskog mosta, da u nedjelju, 27. septembra, kada će biti provedena akcija uklanjanja avio-bombe iz Vrbasa – ispoštuju naloge nadležnih institucija, a koje su dobili u formi obavještenja.

On je poručio sa današnje konferencije za novinare da su sve službe u potpunosti spremne za akciju uklanjanja bombe, koja će u nedjelju biti provedena od 9 do 11 časova.

– Urađeno je sve što je bilo predviđeno operativnim planovima za provođenje te akcije. Obavili smo sve pripreme i možemo da započnemo akciju kako je i planirano – potvrdio je gradonačelnik.

Podsjetio je da građani koji žive u prvoj zoni od 400 metara moraju napustiti svoje objekte, a oni iz druge zone – od 400 do 800 metara – mogu ostati u objektima uz zabranu napuštanja dok traje akcija.

Apelovao je i na vlasnike radnji u tim zonama da tog dana ne započinju rad do 11 časova, odnosno do momenta do kada javnost ne bude obaviještena o završteku akcije.

Do tada, neće raditi ni Gradska tržnica. Jedini izuzetak biće dežurna apoteka „Prvi maj“, koja je na ivici druge zone i ona će, pod kontrolom nadležnih organa, u toku izvođenja akcije moći da radi. JZU „Dom zdravlja“ radiće prema ustaljenom režimu rada.

Grad Banjaluka upoznao je s ovom akcijom i savjete šest mjesnih zajednica koje gravitiraju Gradskom mostu, te dogovorili da se i oni uključe u obavještavanje zajednica etažnih vlasnika u tim zonama o njihovim obavezama u provođenju mjera koje su definisane naredbama Štaba za vanredne situacije.

-Kada je riječ o informisanju na terenu to je uglavnom završeno i svaki grđanin je već upoznat sa svojim obavezama. Molimo sugrađane, da poštujući naloge nadležnih, olakšaju da se akcija okonča u što kraćem roku – kazao je gradonačelnik, ističući da nema mjesta panici, jer se akcija radi planski, organizovano i profesionalno, te da se želi isključiti svaka mogućnost ugrožavanja života ljudi.

Pripreme za nedjeljnu akciju su okončane, i kada je riječ o Centru javne bezbjednosti.

To je potvrdio načelnik Centra, Boško Pandža koji je dodao da će uz obustavu saobraćaja u  prvoj i drugoj zoni, Omladinska ulica (zapadni tranzit) koja je na kraju zone poluprečnika 800 metara biti otvorena za saobraćaj.

Prema njegovim riječima, saobraćaj će se odvijati i istočnim tranzitom.

Podsjetio je na obavezu građana u prvoj zoni – koji najkasnije do 8.30 časova moraju da se udalje iz svojih objekata, jer tada počinje blokada i tog i prostora od 800 metara od Gradskog mosta.

Kazao je da će put kojim će izvađena bomba biti prevezena do Manjače, gdje će biti uništena – biti potpuno obezbijeđen.

-Prema procjenama stručnjaka, bomba kada se natovari na specijalno vozilo kojim se transportuje do Manjače je potpuno bezbjedna. Put će biti obezbijeđen uz pratnju policije i obustave saobraćaja na tom putu neće biti – kazao je Pandža.

Podsjećamo, Štab za vanredne situacije grada donio je 15. septembra, odluku da se uklanjanje zaostale avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u rijeci Vrbas kod Gradskog mosta, izvrši 27. septembra.

Riječ je o avio-bombi engleske proizvodnje mase 466 kilograma. Urađen je izvedbeni plan aktivnosti za njenu neutralizaciju, što će izvesti pripadnici Republičke uprave civilne zaštite.

Naime, po izvlačenju iz vode, bomba će se sa visine jednog metra iznad površine vode spusti u čamac na vreće sa pijeskom i transportovati nizvodno do prilaza kod dvorane „Obilićevo“.

Tamo će Tim Republičke uprave civiline zaštite bombu utovariti u specijalno blindirano vozilo i prevesti je na pologon Manjače, gdje će biti uništena.

 

GRADONAČELNIK VRATIO NADU Višečlana porodica u Banjaluci godinama čeka na stan

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poništio je rješenje Komisije za rješavanje stambenih sporova, prema kojem je višečlanoj porodici Kalabić bilo uskraćeno pravo na stan u državnoj svojini na kojem ne postoji stanarsko pravo. Miroslav Kalabić, otac četvoro djece, izjavio je da se nada da će nova odluka Komisije ići u prilog njegovoj porodici i omogućiti im

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.