Vijesti 23.02.2016.

Avion sa tijelima stradalih u Libiji popodne u Srbiji

ČITANJE: 2 minute
dačić
Dolazak aviona sa tijelima službenika ambasade Srbije Slađane Stanković i Jovice Stepića koji su poginuli u Libiji u Beogradu očekuje se oko 18 časova.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Avion iz Tripolija sa tijelima službenika treba da poleti u ovim trenucima, rekao je Dačić za TV Pink navodeći da će avion letjeti iz Tripolija do Istanbula, odakle će tijela do Beograda biti dopremljena redovnim letom.

-Ako u toku ovog razgovora polete, pretpostavljam da će u Beogradu biti oko šest sati popodne-rekao je Dačić za TV Pink i dodao da su uloženi ogromni napori da avion iz Tripolija poleti.

-Tu je riječ o ogromnim naporima da avion poleti, naša kompanija nije dobila dozvolu za preletanje. Cijeli dan smo radili na tome, libijska vlada je davala svoj avion, mi smo htjeli da pošaljemo naš, nije nam bilo dozvoljeno ni jedno ni drugo-rekao je Dačić.

Kako je dodao, tek noćas je dobijena dozvola da se angažuje avion koji će tijela prenijeti do Istanbula, odakle će redovnom linijom za Beograd biti dopremljena u Srbiju.

Dačić je istakao i da su za smrt Slađane i Jovice krivi oni koji su ih oteli i ubili.

On je rekao da naše diplomate nisu imale odobrenje da napuste Tripoli i da nisu poštovane procedure, ali da ne smiju da se zamjenjuju teze i odbacio navode o eventualnoj trgovini oružjem.

Oni sigurno, nisu trgovali oružjem, naglasio je Dačić.

-Da su poštovane procedure sigurno ne bi došlo do ovoga- naglasio je on i dodao da će sve okolnosti utvrditi radna grupa i državni organi.

Ministar je rekao i da Srbija traži istragu o tome da li su Amerikanci znali da se tamo nalaze naši državljani.

-Amerikanci kažu da nisu znali, ali dajte nam dokaze, naše službe kažu da su ih obavijestili- naveo je on i dodao da je “očigledno napravljena greška.

-Oni bi bili živi da nisu ubijeni u bombardovanju- rekao je Dačić.

On je najavio i da će ambasador u Tripoliju biti povučen, kao i da treba ozbiljno razmotriti eventualno zatvaranje naših ambasada u Siriji i Tunisu imajući u vidu da tamo ima dosta naših ljudi, kao i da postoje ekonomski interesi.

(B92)