Vijesti 03.01.2023.

Avioni zbog magle ne mogu slijetati na sarajevski aerodrom

ČITANJE: 1 minuta

Aerodrom u Sarajevu danas ima problem sa slijetanjem aviona što je uobičajen problem glavnog grada BiH zbog magle i zagađenja zraka.

Od jutros na aerodrom nije sletio nijedan avion, odnosno oni su preusmjereni na obližnje aerodrome na kojima su vremenski uslovi povoljniji.

Posljednji je trebalo da sleti Lufthansin avion koji dolazi iz Frankfurta preko Zagreba u BiH, međutim, avion se nakon neuspjelog pokušaja slijetanja u Sarajevo, vratio u Zagreb odakle će putnici biti dalje deportovani ka glavnom gradu BiH.

Uprkos tome što se u Sarajevu vrijeme proljepšalo kako dan odmiče te je iza oblaka izašlo i sunce, stanje na pisti, kako prikazuju uživo kamere sa aerodroma, je izrazito loše. Magla je vrlo gusta i jasno je da bi avionima bilo nemoguće sletjeti.

Portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković je za Klix.ba potvrdila da su uzrok nemogućnosti slijetanja aviona magla i generalno loši vremenski uslovi.

Danas je u Sarajevu, kao i prethodnih dana, izrazito zagađen zrak što takođe smanjuje vidljivost, a u kombinaciji sa maglom, stvara se prava horor atmosfera.

Zbog ovakvih problema, mnogi su ukazali na to da je potrebno izmjestiti sarajevski aerodrom, a od SDA je došao i prijedlog da bude smješten u Visoko.