Vijesti 02.10.2020.

Azem Aletović: Niko iz Janje nije pripremao atentate

ČITANJE: 3 minute

Portalu banjaluka.net javio se Azem Aletović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja, koji je posredstvom svog advokata podnio zahtjev za ispravkom teksta “Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina”, objavljenog 25.9.2020. godine.

Zahtjev prenosimo u cjelosti:

“Dana 25.09.2020. godine na portalu banjaluka.net, u sekciji vijesti, objavljen je tekst pod nazivom “Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina”.

U navedenom tekstu se navodi da je “Grupa vehabija iz BiH planirala u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na Milorada Dodika,, sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, zatim na Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, navedeno je u dokumentaciji obavještajnih lužbi koja je u posjedu portala banjaluka.net.”

Nadalje, u ovom klevetničkom tekstu se navodi da: “Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.”

Dolazimo do ključnog dijela teksta: “Prema saznanjima došlo se do saznanja da je takozvani „tiper“ ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije, navedeno je u dokumentaciji. Postoje obavještajna saznanja bezbjednosnih agencija po kojima ova grupa predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je dio i pronađen prilikom akcija bezbjednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine”.

Dakle, vi ste namjerno iznijeli neistinito izražavanje da je gospodin Azem Aletović određeni “tiper” koji je planirao napad na člana predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, te da je isti na čelu grupe vehabija i islamističke paramilitarne organizacije iz Janje.

Na naprijed navedeni način vi ste prouzrokovali štetu ugledu našeg klijenta u smislu odredbe člana 5. Zakona o zaštiti od klevete Republike Srpske. Ističemo da u Janji ne postoji nikakva “grupa vehabija”, niti “islamistička paramilitarna organizacija”, da u Janji nije bilo nikakvih akcija tzv. “bezbjednosnih agencija”, da je prilikom tih “nepostojećih” akcija nije pronađeno bilo kakvo naoružanje, municija, ekspoloziv i druga vojna oprema, niti se “izvode redovne obuke pripadnika”.

Napominjem da je ovim klevetničkim navodima pričinjena šteta ugledu gospodina Aletovića ali i ugledu njegove porodice, jer je Azem Aletović porodičan čovjek, otac četvoro djece, zaposlen je u gradskoj upravi Grada Bijeljina, dobitnik srebrne značke grada Bijeljine za očuvanje i širenje bošnjačke kulture u Semberiji, predsjednik BKUD “Mula Alija Sadiković”, te predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja.

Pored toga što ste iznijeli prethodno navedene klevetničke navode, izazivali ste uznemirenost i stanovništva mjesne zajednice Janja, koje i nakon objave demantija Savjeta mjesne zajednice Janja dana 26.09.2020. godine nije splasnulo.”

(E.M/banjaluka.net)