Svijet 09.11.2020.

AZERBEJDŽAN U OFANZIVI: Jermeni u Nagorno-Karabahu pred porazom, oboren ruski helikopter

ČITANJE: 2 minute

Snage etničkih Armena u Nagorno Karabahu više ne kontroliraju Šušu, drugi po veličini grad u toj enklavi, a istovremeno se vojne snage Azerbajdžana približavaju glavnom gradu Stepanakertu, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik čelnika Nagorno Karabaha.

Nakon što je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u nedjelju objavio da je vojska zauzela Šušu, ljudi su izašli na ulice Bakua i počeli slaviti. Tada su armenski dužnosnici zanijekali da je grad pao, prenosi Jutarnji list.

To se u ponedjeljak promijenilo te je Vahram Poghosyan, glasnogovornik čelnika Nagorno Karabaha, objavio da etničke armenske snage taj grad više ne kontroliraju.

“Uslijedio je niz nesretnih događaja i grad Šuša više nije pod našom kontrolom. Moramo se sabrati jer se neprijatelj približava Stepanakertu”, napisao je Poghosyan na Facebooku.

Ofenziva azerbajdžanskih snaga pokrenula je izbjeglički val etničkih Armenaca koji žive na tom području. Još tijekom vikenda stvorile su se nepregledne kolone automobila kojima su Armenci bježali pred napadima azerbajdžanskih snaga.

Srušen ruski helikopter u Armeniji

Dodatnu napetost na ovom području sigurno će izazvati i vijest da je u armenskom zračnom prostoru, u blizini granice s Azerbajdžanom, napadnut i oboren ruski vojni helikopter Mi-24. Informaciju je objavilo rusko ministarstvo obrane dodajući da je helikopter srušen protuzračnim obrambenim sustavom, a da su u napadu poginula dvojica ruskih vojnika, dok je jedan ozlijeđen.

– U ponedjeljak, oko 17:30 sati po moskovskom vremenu, ruski helikopter Mi-24 našao se na udaru protuzračnog obrambenog sustava dok je pratio konvoj vozila 102. ruske vojne baze na teritoriju Armenije, u zračnom prostoru kod armenskog naselja Yeraskh u blizini granice s Azerbajdžanom, javlja rusko ministarstvo obrane.

Ruski mediji prenose saopštenje u kojem se navodi da se Baku izvinjava Moskvi zbog incidenta i izražava spremnost da plati odštetu.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je vojni helikopter “Mi-24” oboren u blizini granice sa Azerbejdžanom pri čemu su poginula dva člana posade, a jedan je povrijeđen.

U saopštenju se navodi da je vojni helikopter oboren prenosnim sistemom protivvazdušne odbrane.

(SB/Banjaluka.net)