Vijesti 30.11.2021.

B 40: Opština Laktaši predstavila potencijale na Samitu balkanskih gradova u Istanbulu

ČITANJE: 2 minute

Opština Laktaši učestvovala je juče i danas u Istanbulu na Samitu balkanskih gradova B40, gdje su tokom niza sastanaka predstavljeni potencijali ove opštine iz Republike Srpske.

Načelnik Laktaša Miroslav Bojić istakao je da je veliki značaj što se ova opština našla u društvu velikih balkanskih gradova, te da su već obavljeni razgovori o proširenju saradnje sa nekim od tih gradova, prenosi ATV.

“Gradovi su potpisali Deklaraciju o mreži gradova koja pruža razne mogućnosti i dolazi do formiranja Sekretarijata sa sjedištem u Istanbulu. Ono što će biti za nas izuzetno značajno jeste buduća saradnja sa gradovima i razmjena iskustava u svim oblastima. Ovo je jedan istorijski momenat i Laktaši i Republika Srpska su se potpisivanjem Deklaracije našli na jednoj značajnoj poziciji na Balkanu”, rekao je Bojić za ATV.

Istakao je da je delegacija Laktaša održala nekoliko bilateralnih sastanaka sa delegacijama drugih gradova, na kojima je konkretnije razgovarano o unapređenju saradnje.

 

“Danas smo razgovarali s gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom kojeg smo pozvali da dođe u Laktaše i rekao je da će se sigurno odazvati. Upoznali smo ga sa svim onim što opština radi na pravcu razvoja, te da Srpska ima dobar nivo saradnje sa Turskom na svim poljima. Upoznali smo gradonačelnika da pokrećemo saradnju Srednjoškolskog centra u Laktašima. Isto tako, Laktaši su jedna od najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj i BiH što sigurno privlači kompanije iz Turske. Razgovarali smo i o eventualnom dolasku kompanija u našu opštinu i sigurno ćemo nastaviti kontakte u tom smjeru”, rekao je on.

Dodao je da je delagacija koju predvodi razgovarala i sa delegacijama Skoplja, Beograda, Atine i mnogih drugih gradova.

(SB)

Oznake: Miroslav Bojić