Politika 06.12.2022.

BABALJ (SDS): Nacionalna pitanja u BiH riješena prije 27 godina, postoji samo socijalna katastrofa

ČITANJE: 2 minute

Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Darko Babalj u Plenumu Federalne televizije naglasio je da političari u BiH kad nemaju rješenje po bilo kom pitanju počnu spominjati pitanje nacionalnog identiteta.

– Ono što ja zamjeram režimu je da u prethodnih 16-17 godina stalno drži pitanje nacionalnog identiteta i naravno u tome mu pomaže druga i treća strana, misleći na nekoga iz bošnjačkog korpusa političara i iz hrvatskog. Ja mislim da je to samo dnevna politika i zamajavanje građana – rekao je Babalj.

Pojašnjava da su građanima BiH riješena nacionalna pitanja prije 27 godina.

– Mi smo svi pristali na rješenje nacionalnih pitanja, a to je pitanje Srba, pitanje Bošnjaka i pitanje Hrvata. Zaustavljanje rata, Dejtonskog sporazuma, dijeljenje stvari tipa RS-FBiH, prihvatanje BiH kao države, pa onda rješavanje nacionalnog pitanja Vašingtonskim sporazumom. I što se tiče lično mene ta nacionalna pitanja su davno riješena. Međutim, ono na šta političari u BiH i u RS-u nemaju rješenja, a to su socijalna pitanja koja podrazumijevaju rješavanja pitanja ljudi u toj zajednici. I nek me neko ubijedi da su ta pitanja riješena. Ne, nego me samo ubjeđuju da nacionalno pitanje nije riješeno. Nacionalno pitanje je pitanje koje je riješeno, a riješeno je u Dejtonu. Šta mi kao jedna zajednica, Srbi u RS, imamo kao neriješeno? Nemamo ništa. Bojim se da nemajući odgovor na rješavanje socijalnih pitanja u RS mi stalno pribjegavamo tezi neko nas napada, a mi niti znamo ko nas napada niti od koga se branimo – istakao je.

Redovi pred ambasadama

Babalj navodi da političari koji se jako bave nacionalnim pitanjima nisu učestvovali u ratu u BiH.

– Da su učestvovali bili bi informisani da je to davno riješeno. Imamo socijalnu katastrofu u RS, a vjerovatno i u BiH. Imamo redove pred ambasadama i jedan put bez povratka, a to je EU. Treba prvo da budemo svjesni šta mi želimo i na osnovu čega ćemo sutra graditi politiku – da li na osnovu boljeg sutra za građane ili vraćanje na rješavanje i otvaranje nacionalnog pitanja koje je davno riješeno – kazao je Babalj.

Osvrnuo se i na EU.

– Po meni je i EU malo kilava. Da li građani BiH znaju da status o kojem pričamo znači puno deklarativno, a suštinski ne znači ništa. 14 tački je spalo na osam, a onda je spalo i na četiri. To nisu rješavali jer je prvo pitanje pitanje sukoba interesa. Ja sam opozicija 16 godina, ne mogu ja biti u sukobu interesa. Ne može biti opozicija korumpirana. I onda naši građani koliko su zbunjeni kažu samo da rata ne bude. Ne znam od koga, za koga i zašto rata – zaključio je Babalj, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: SDS