Sport 18.10.2022.

Babić: Ponosan sam na to što Srbija u mojoj Banjaluci i Republici Srpskoj ima armiju navijača

ČITANJE: 2 minute

Defanzivac španske Almerije i selekcije Srbije Srđan Babić je nastavio niz reprezentativaca iz Banjaluke.

Ukoliko računamo period Jugoslavije, priličan broj fudbalera iz grada na Vrbasu je oblačio dres državnog tima, a svi oni su branili boje banjalučkog Borca.

U plavom dresu Jugoslavije najprije su zaigrali Tomo Knez i Velimir Sombolac, koji su postali i olimpijski pobjednici u Rimu 1960. godine, potom je Abid Kovačević odigrao dva meča za nacionalni tim (protiv Kolumbije i Meksika), da bi nakon raspada bivše države, nekadašnji igrači Borca nastavili da igraju za SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru).

Najprije je aktuelni trener crveno-plavih Vinko Marinović 1998. godine zaigrao protiv Izraela u Tel Avivu, a u istom timu nastupio je i Miroslav Savić, ali na dva meča iste godine – protiv Argentine i takođe protiv Izraela.

Za reprezentaciju Srbije jedini je igrao Neven Subotić, koji je rođen u Banjaluci, a nastupao je između ostalog i na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine, ukupno odigravši 36 mečeva uz dva postignuta gola.

Na Mundijalu, ali predstojećem u Kataru, u dresu srpskih “orlova” mogao bi da zaigra i Srđan Babić, odbrambeni fudbaler Almerije, koji je u Ligi nacija zabilježio dva nastupa protiv Švedske i Norveške.

“Ne bih da predviđam bilo šta, moje je da igram što bolje umijem, a selektor odlučuje. Zahvalan sam Stojkoviću što mi je dao šansu da debitujem za državni tim u Ligi nacija, a kad bude objavljen konačan spisak putnika za Mundijal onda možemo da pričamo o svemu. Ima do Katara još dosta vremena, sada sam skoncentrisan na igre u klubu, čeka nas veliki i težak posao”, rekao je Babić za “Sportski žurnal”.

Ipak, na pomen igrača iz Banjaluke koji su prije njega oblačili reprezentativni dres je dodao da je “čast i obaveza biti u društvu takvih velikana”.

“Srbija u mojoj Banjaluci i Republici Srpskoj ima armiju navijača i posebno sam ponosan na to”, istakao je fudbaler Almerije, prenosi Mondo.

(N.S)

Oznake: Srđan Babić