Politika 01.01.2023.

Babić: Srpska ima mehanizme da plasira stavove izvan BiH

ČITANJE: 4 minute

Republika Srpska ima dovoljno resursa i mehanizama da, bez kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, plasira svoje političke stavove van granica BiH iako je spoljna politika zvanično u nadležnosti zajedničkih institucija, izjavila je savjetnik predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić.

Babićeva je za Srnu istakla da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ostaje neslavna epizoda u diplomatskoj istoriji dejtonske BiH, ali i opomena Republici Srpskoj da oblast spoljnih poslova i spoljne politike ne smije da prepusti samo Sarajevu.

Prema njenim riječima, bivši ambasador BiH Bisera Turković je tokom mandata na funkciji ministra inostranih poslova pokazala svu svoju nekorektnost i stavila se u službu njene partije – SDA, umjesto BiH i njenih entiteta.

– Prilikom formiranja prethodnog saziva Savjeta ministara, i s obzirom na to da tom prilikom niko nikome ne može da određuje kadrovska rješenja za pojedina mjesta, složili smo se sa tadašnjim prijedlogom SDA da za ministra inostranih poslova bude imenovana gospođa Turković, jer se tada radilo o bivšem ambasadoru sa solidnim diplomatskim iskustvom – rekla je Babićeva.

Ona je podsjetila da je Turkovićeva u početku iskazivala korektnost sa kojom je nastupila, ali je vrlo brzo sve to palo u vodu jer se potpuno ideološki i u svakom drugom pogledu stavila u službu jedne partije – SDA.

Babićeva je istakla da se Turkovićeva oglušila o Ustav BiH i njene zakone.

– Ona se oglušila o pravila diplomatske službe. Uzurpirala je nadležnost Predsjedništva BiH i samovoljno preuzela vođenje spoljne politike. Јednostavno, ona se potpuno odmetnula iz sistema BiH i diplomatske službe – rekla je Babićeva, koja je ranije bila zamjenik ministra inostranih poslova.

Babićeva je navela da su ona i njeni saradnici, pozivajući se na propise, pozitivnu praksu, usvojene poslovnike i sve ono što je obavezujuće za svakog funkcionera i zbog čega može biti sankcionisan, pokušavali da zaustave Turkovićevu i njeno nediplomatsko i neprincipijelno ponašanje.

– Pokušavali smo da je zaustavimo. Upozoravali smo, prigovarali, te skretali pažnju na pogubne posljedice takvog djelovanja. Ništa nije pomoglo. Na kraju smo podnijeli i nekoliko krivičnih prijava protiv nje, ali uzalud – istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, jasno je zašto je Turkovićeva, kao vojnik svoje stranke i izvođač ideje o unitarnoj BiH, bez Srba, krenula tim putem i zašto je kao ministar u jednom mandatu uništila kakvu takvu reputaciju koju je stekla kao ambasador u nekoliko mandata.

– Ali, to sve sad već postaje prošlost i ne zavređuje da se vraćamo na nju. Ona ostaje neslavna epizoda u diplomatskoj istoriji dejtonske BiH – rekla je Babićeva.

Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković rekao je Srni je spoljna politka BiH, koju je mimo ustavnih nadležnosti i odluka Predsjedništva BiH proteklog mandata sprovodila Turkovićeva, skandalozna i privatizovana s ciljem promocije njene stranke i, što je još poraznije, stvaranja tzv. unitarne BiH.

Živković je podsjetio na veliki broj njenih diplomatskih gafova kao što su autobiografija koju je rasprodavala po dijaspori BiH po cijeni od 20 evra, pokrivanje maramom preko glave prilikom posjete ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amira Abdolahiana Sarajevu, iako je BiH sekularna država, čime je podržala iranski režim u borbi protiv vlastitog naroda i ljudskih, a posebno prava žena u toj velikoj zemlji koje se bore za dostojanstvo i slobodu.

On je na račun Turkovićeve uputio i kritike za nepotizam, upozoravajući da su “podobni i bliski kadrovi” vraćani u sjedište u Sarajevu kako bi im bila izdata nova rješenja i/li/ produženi mandati.

– Ukratko, svaki konkurs je namješten. Najprije prime ljude kao savjetnike u kabinetu ili na ugovore o djelu, a onda su oni nekakvim čudom uvijek prvi na listama nakon ispita sa enormnim brojevima bodova – tvrdi Živković, pozivajući se na pouzdane izvore.

O svemu ovome, istakao je on, u više navrata su tokom prethodnih godina od Ministarstva traženi odgovore i pojašnjenja, međutim u sjedištu te institucije smatraju da, kako je naveo, nisu dužni polagati račune javnosti.

(Srna/A.M.)