Vijesti 17.12.2017.

Babić: U subotu moguće useljenje u treći paviljon

ČITANJE: 3 minute

Direktor banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla” Zoran Babić izjavio je danas da se već od subote, 23. decembra, studenti mogu useljavati u objekat trećeg paviljona studentskih domova oštećenih u nevremenu koje je pogodilo Banjaluku prije nekoliko dana, dok se narednih 10 do 15 dana može očekivati sanacija krovova paviljona jedan i dva.

“U trećem paviljonu se trenutno završavaju radovi na postavljanju krova, koji bi trebao biti pokriven crijepom već u srijedu, a u petak, 22. decembra, će biti završni radovi na čišćenju i sanaciji oštećenih soba”, rekao je Babić na konferenciji za novinare sazvanoj, kako je rekao, zbog raznih spekulacija i netačnih navoda koji su se pojavili u medijima.

Prema njegovim rječima, donesena je i odluka da se maksimalno iskoriste kapaciteti paviljona tri i četiri. Zbog toga što se povećava broj korisnika soba, on je predložio da se smanje cijene smještaja za svakog korisnika tih paviljona, što je podržao i Upravni odbor Studentskog centra.

“Krizni štab koji je formiran na banjalučkom Univerzitetu će zajedno sa resornim ministarstvom donijeti konačnu odluku kako i na koji način će biti zbrinuti studenti koji se neće moći smjestiti u Studentski centar, jer je situacija na paviljonima jedan i dva mnogo problematičnija, a uspjeli smo zaustaviti dalje propadanje tih objekata”, naveo je Babić.

On je rekao da se u narednih 10 do 15 dana može očekivati sanacija krovova na objektima ta dva paviljona, dodajući da prema informacijama koje ima, ići će se u hitnu sanaciju tih paviljona, gdje je krajnji rok 31. mart naredne godine da se završe svi potrebni radovi.

Babić je rekao da će studentima iz tih paviljona biti ponuđen alternativni smještaj, o čemu će se naknadno donijeti odluka.

On je naveo da je i Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske upoznata sa situacijom u Studentskom centru i trenutno je u fazi procjene šteta, a po dostavi procjenjene štete Vlada Srpske će donijeti i odluku kako i u kojem procesu će se štete i sanirati.

Babić je rekao da su rekonstruktivni zahtjevi mogli krenuti nakon prikupljene tehničke dokumentacije, i u skladu sa tim je tek u martu prošle godine dobijena protivpožarna saglasnost da se postepeno može ulaziti u proces rekonstruktivnih radova, u zavisnosti od toga šta Direkcija za obnovu i razvoj predloži.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Davor Šešić tvrdi da su za poplave u Studentskom centru u Banjaluci odgovorni uprava ovog centra i Civilna zaštita, koji nisu na vrijeme reagovali, kao i da postoji odluka Vlade Srpske o rekonstrukciji Studentskog centra i da direktoru ovog centra Zoranu Babiću može biti postavljeno pitanje zašto to nije urađeno.

Banjaluku je početkom prošle sedmice pogodio olujni vjetar koji je odnio krovove sa većine objekata studentskih paviljona, a nakon vjetra uslijedila je kiša i prodiranje vode u sobe koja je pričinila dodatnu štetu u mjeri da su ti objekti postali neupotrebljivi za korištenje.

(Srna)