Vijesti 06.01.2019.

BADNJE VEČE U BANJALUCI Večernja služba u Hramu Hrista Spasitelja, Dodik stigao sa unukom

ČITANJE: 1 minuta
Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je večeras u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Večernje bogosluženje i osveštao badnjak, u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović. 

Dodik je na službu došao sa unukom Stefanom.

Nakon Večernje službe, badnjak će biti naložen u porti Crkve Svete Trojice.

Vladika Jefrem u ponoć će u Hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

„Važna uloga crkve“ 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ima vrlo važnu ulogu u društvu i predstavlja jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

– Odnos sa narodom se gradi na način da se osjete njegove potrebe u vjerskom smislu. Dogovorili smo se da se svi usmjerimo na izgradnju rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, kako bi što prije bio završen – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon božićnog prijema, koji je za njega i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović organizovao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem. Dodik je najavio da će u narednih četiri do pet godina u okviru pravoslavnih hramova širom Srpske, gdje za to postoje uslovi, biti izgrađena obdaništa, čime bi se dala nova dimenzija Crkvi u pogledu obrazovanja najmlađih.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između institucija Republike Srpske i SPC odlična.

(Srna)