Vijesti 09.01.2021.

Badnjević: Nijedan respirator “Srebrne maline” nije u funkciji

ČITANJE: 1 minuta

Respiratori koje je u jeku pandemije virusa korona nabavila firma “Srebrna malina” za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu Federacije BiH, još nisu stavljeni u funkciji, jer nijedan nije verifikovan, rekao je Almir Badnjević, direktor kompanije “Verlab” koja je trebalo da izvrši verifikaciju.

Badnjević je naveo da, ukoliko nešto nije verifikovano, zakonski ne smije da se koristi.

“Nismo verifikovali nijedan uređaj, jer nas nisu pozvali. Ne znam dokle je došao taj proces niti šta se dešava, nemamo nikakvih informacija”, rekao je Badnjević za portal “Kliks” i dodao da čekaju poziv Federalne uprave civilne zaštite.

Iz Federalne uprave su naveli da im je 26. decembra istekao ugovor s “Verlabom” i da su prije toga, 22. decembra, uputili akt Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora.

Ova uprava je 14. jula 2020. uputila dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za kliničke centre i bolnice.

Nakon što su ministarstva iskazala potrebe, Federalni štab je donio zaključke kojim se rapoređuje 100 respiratora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite su naveli da je većina respiratora podijeljena, navodi sarajevski portal.

Zbog ovih respiratora Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, u kojem je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Osim Novalića, optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te ministar finansija FBiH Jelka Milićević.

(Srna)

Oznake: Srebrena malina