Region 06.01.2023.

BADNJI DAN NA KiM: Srbi organizovano sijeku badnjake

ČITANJE: 1 minuta

Srbi na Kosovu i Metohiji od ranih jutarnjih časova organizovano sijeku badnjake u najbližim šumama.

U svim manastirima i crkvama jutros se služe liturgije, a oko 17.00 časova će tradicionalno biti nalagani badnjaci.

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije prisustvovaće paljenju badnjaka u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, rečeno je u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Mještani Gračanice i okolnih srpskih sela od jutros u grupama sijeku badnjake u šumi oslonjenoj na Gračanačko jezero.

– Ovo je naš tradicionani običaj koji su sprovodili naši preci i kojim danas dokazujemo da smo tu, da živimo u vjeri i da se držimo tradicije bez koje ne bismo bili to što jesmo – rekao Vladimir Zdravković iz Gračanice.

On kaže da se u šumi siječe mlad lisnat hrast pored kojeg se upali svijeća i zalije vinom.

– Trudimo se da badnjak odnesemo kući, a da list sa njega ne opadne – istakao je Zdravković i čestitao Badnji dan svim pravoslavcima.

Dragan Perić iz Badovca kod Gračanice kaže da se badnjak unosi u kuću u prvim večernjim časovima, poslije čega počinje proslava Badnje večeri za bogatom posnom trpezom.

– Ovo je najradosniji dan kada cijele porodice treba da budu na okupu, jer vjerujemo da spokoj koji u kuću unosi badnjak traje cijelu godinu – naveo je Perić.

Sječu badnjaka na Kosovu i Metohiji obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe i Kfora, posebno u izolovanim srpskim sredinama.

(Srna/ N.S)