Svijet 19.08.2020.

Bager-mafija krade bagere u Njemačkoj i dovozi ih na Balkan

ČITANJE: 5 minuta

Njemačka već danima bruji o “bager mafiji”, povezanoj sa balkancima, a koja krade po Njemačkoj velike građevinske mašine, koje završavaju na Balkanu.

Trag “bager mafije” uglavnom vodi do Hrvatske, ali i Srbije i BiH, a njemačka policija nikako ne uspijeva lopovima da stane na rep.

Mašine koje ukradu, piše Špigel (Der Spiegel), uglavnom završavaju u Hrvatskoj, zbog čega je i tamošnja policija bila uključena u istragu, prenosi Jutarnji.

– Na području dvije policijske uprave 2017., 2019. i 2020. godine sprovedena su kriminalistička istraživanja tokom kojih je pronađeno i oduzeto pet radnih mašina za koje je utvrđena sumnja da su ukradeni na području SR Nemačke. Nadalje, hrvatska policija preko međunarodne policijske saradnje, a u skladu sa međunarodnim ugovorima i članstvu u međunarodnim organizacijama ostvaruje saradnju i s njemačkom policijom – kazali su za Slobodnu Dalmaciju iz Kabineta ministra.

Zašto se kradu baš bageri?

Bageri su se prvenstveno našli na udaru lopova zbog velike cijene. Na primjer, bager gusjeničar “Caterpillar 349EL” iz 2015. koji ima oko 10.000 sati rada košta oko 160.000 evra. Novi bageri koštaju oko 200.000, s dodatnom opremom i više.

I ako neko uspije da ukrade nekoliko takvih novih mašina, i da ih proda u Hrvatskoj ili susjednim zemljama, postaće milioner. Špigel prenosi i izjavu jednog svjedoka koji kaže da je vidio bager utovaren na novi crveni mercedesov kamion s hrvatskim registarskim oznakama.

Korak broj jedan: Dobar dan, ja sam gospodin Demir

– Kada je ‘gospodin Demir’ u filijali kompanije Cepelin (Zeppelin) Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je on potreban za gradilište u Vestervaldu. ‘Cepelin’ je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja – prenosi njemački list priču pod naslovom “Bager-mafija”.

Njemački magazin piše da je jedna službenica firme tek tri dana kasnije primjetila da bi moglo da se radi o kriminalcu. Naime, vidjela je mejl jednog kolege iz Bautzena koji upozorava na oprez jer je “gospodin Demir” upravo ukrao jedan bager. Službenica je odmah pozvala policiju ali: “kada su se policajci sat kasnije pojavili na gradilištu, već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona, vrijedan oko 200.000 evra je nestao.

Radi se o profesionalnoj bandi koja “operiše u velikom stilu,” piše njemački list i nastavlja: “Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.”

Korak broj dva je najveća prevara: Prebacivanje preko granice

U tekstu se navodi da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda lopovi mijenjaju tipske oznake i broj šasije. Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.

– Lopovi  se uvijek predstavljaju kao obične mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju mašine. Uzimaju identitet uglednih kompanija. I ‘gospodin Demir’ zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine – piše list, naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinaru iz Rurske oblasti, a banda je bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting.

– Gradilišta su često slabo čuvana, a javnost jedva primjećuje što se tamo događa. Rijetko ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave – piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla da pomakne: “nadzorne kamere i GPS-odašiljači“.

– Ali to plaši samo sitne lopove. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju – citira njemački list jednog saradnika “Cepelina” koji kaže da je to isto što i “trka zeca i ježa”.

Oštećeni su izgubili nadu da će im policija pomoći.

– Naravno da prijavljujemo slučajeve, ali službe istražuju samo na lokalnom nivou i svaka počinje od nule. A pri tom postoji isti obrazac po kom se radi širom zemlje – kažu u Cepelinu.

Rezultat je, piše Špigel, obustava istrage.

Zato kompanije angažuju privatne detektive: detektivima je, doduše, pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija nije kao njemačka oklijevala i odmah je zaplijenila mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenca koji sada, kako kažu u ‘Cepelinu’, stoji na jednom parkingu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku, piše DW.

Korak broj tri, a najvažniji – mora da bude subota. Zašto?

I u martu su njemačke novine pisale kako je jedna grupa kriminalaca po cijeloj Njemačkoj krala građevinske mašine i dopremala ih preko Slovenije u Hrvatsku. Odatle su prodavani po cijelom svijetu.

– U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putevi djelovanja bande – pisale su novine Märkische Allgemeine, kojima je pojedinosti o slučaju ispričao detektiv Hagen Stam iz privatne detektivske agencije “Incognito”.

– Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, po navodima agencije ‘Incognito’, iznosi tri do pet miliona evra. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih mašina.

Kriminalci su na ime neke poznate kompanije mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske mašine ili ih krali, prebacivali ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć GPS sistema kojim su zaštićene brojne mašine, četiri su otkrivene nedavno u Hrvatskoj.

– Bagere kradu najčešće subotom u noći, Ili kriminalci iznajme bager, što im pruža puno više vremena za pripremu cijele transakcije – prenosi Deutsche Welle.