Vijesti 22.11.2016.

Bahati vozači noćna mora u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Pojedine ulice u Banjaluci u kasnim noćnim satima postaju poligoni za bahate vozače, koji, osim što brzo voze, svojim četvorotočkašima stvaraju zaglušujuću buku, koja mnogima prekine san.

“Zvuk bude toliko jak da prozori na kući počnu da se tresu. Dok izađem na balkon da vidim ko je u pitanju, da zapišem tablice, on je već projurio”, kaže Nemanja B., mještanin Karađorđeve ulice u naselju Lauš.

Reagovao je i Davor Šešić, sugrađanin i poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji je na sjednici Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, pitao šta policija konkretno radi po ovom pitanju.

“Ulica je prilično ravna i ima dosta prostora da se razvije brzina. Uglavnom su u pitanju motori i automobili kojima su prerađeni izduvni sistemi i koji stvaraju veliku buku. Sve to narušava normalan život u gradu”, kaže Šešić.

Iz MUP-a RS su rekli kako su zbog uznemiravanja građana bukom od početka godine u Banjaluci izdali 25 prekršajnih naloga.

Dodaju kako je propisana obaveza da se na ispusnoj cijevi auta mora nalaziti uređaj za prigušivanje zvuka, koji se može isključiti samo u slučaju čišćenja.

Emitovanje buke provjerava se i na tehničkom pregledu.

“Ukoliko se prilikom kontrole posumnja da vozilo izduvnim gasovima ili na drugi način prekomjerno zagađuje vazduh, kao i da vozilo proizvodi pretjeranu buku isto će biti upućeno na vanredni tehnički pregled. Ako se utvrdi neispravnost uređaja, predviđena je kazna u iznosu od 40 KM”, rečeno je u MUP-u RS, iz kojeg su dodali da vozila ne smiju emitovati buku veću od 85 decibela.

Inače, kako smo uspjeli saznati, često zbog buke mirno ne spavaju ni u banjalučkom naselju Paprikovac, i to u Zelengorskoj ulici, koja ima jednu od najoštrijih i najvećih krivina u gradu. Na toj krivini nekoliko puta godišnje, takođe u noćnim satima, vozači se takmiče u driftovanju, specifičnom stilu vožnje automobila u kome se zadnji kraj vozila kontrolisano zanosi.

“Tada gume toliko škripe da vas uši momentalno zabole”, kazao nam je jedan od mještana Zelengorske ulice.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina više vozila u ovoj ulici je završilo na krovu zbog brze i nekontrolisane vožnje, a posljednji takav slučaj bio je u maju ove godine.

(nezavisne.com)