Vijesti 01.08.2016.

Bahati za volanom: Gastarbajteri uhvaćeni u 10.000 saobraćajnih prekršaja, naplaćene 833 kazne

ČITANJE: 3 minute

Za šest mjeseci ove godine strani vozači na području Republike Srpske počinili su oko 10.000 saobraćajnih prekršaja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su da su ove godine do kraja juna stacioniranim i mobilnim radarskim sistemom evidentirali skoro 45.000 saobraćajnih prekršaja, a od toga su 9.806 počinili vozači sa vozilama inostranih registarskih oznaka.

Problem predstavlja što policajci ne mogu stranim vozačima izdati kazne i u prethodnom periodu one su skoro uvijek propadale.

– Policijski službenici su putem aplikacije „Stars“ na terenu provjerili 1.495 automobila sa stranim tablicama i vozačima su izdata 833 prekršajna naloga – pojasnila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović.

Ona je dodala da od ukupnog broja prekršaja, koji su sankcionisani po osnovu provjera kroz aplikaciju, za 62 prekršaja pored novčane kazne izrečene su i mjere zabrane upravljanja vozilom.

Predsjednik udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da samo podatak da je radar uslikao oko 10.000 stranih vozača dovoljno govori o njihovoj vožnji.

– Nažalost, policija tim vozačima ne može izdati kaznu, jer im se ne može poslati u zemlju gdje žive. Trebalo bi potpisati neke sporazume sa zemljama iz inostranstva, bar sa onim iz okruženja, kako bi se kaznili ti bahati vozači. Po tom sporazumu, trebalo bi se dogovoriti da mi imamo mogućnost da saobraćajnu kaznu pošaljemo u njihovu zemlju i obrnuto – ističe Jaćimović.

Prema njegovim riječima, pješaci su im se žalili da na zapadnom tranzitu u Banjaluci vozila sa stranim tablicama voze velikim brzinama i pored radara i tako im ugrožavaju bezbjednost.

U prošloj godini 1.729 vozila iz drugih zemalja učestvovalo je u saobraćajnim nesrećama u RS.

Jedan od pješaka je ispričao da je prošle sedmice dok je prelazio put na pješačkom prelazu na Banjalučkom polju jedva spasao živu glavu.

– Iako je bilo zeleno za pješake, iz suprotnog smjera naišao je BMW sa slovenačkim registarskim oznakama koji je prošao kroz crveno i brzinom od preko 100 kilometara na čas prošao na pola metra od mene – ispričao je naš sagovornik.

Banjalučanin Siniša Marković tvrdi da je vožnja gastabajtera veoma bahata i rizična, obzirom da malo ko od njih poštuje bilo kakav saobraćajni propis.

– Tamo su manji od makovog zrna, a ovdje kada dođu divljaju gdje stignu. Prije neki dan vozač iz Austrije na putu u Omarskoj preticao me je na punoj liniji pri brzini koja je dosta veća od dozvoljene. Prije toga svojim autom „lijepio“ se za moj branik u nadi da ću ja ubrzati, a kada nas je preticao mahao je rukama prema meni negodujući – istakao je Marković.

Priča ostalih vozača i pješaka iz Republike Srpske je identična kada su u pitanju bahati vozači iz inostranstva, no MUP Republike Srpske je, kako stvari stoje bahatima, stao u kraj.

Aplikacija

Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS razvilaje aplikaciju „Stars“ pomoću koje se mogu kazniti vozači sa inostranim registracijama, a koji su počinili prekršaje.

– Ova aplikacija se koristi od početka 2014. godine i pomoću nje se mogu kontrolisati vozila sa stranim tablicama. Ako se utvrdi da je tim vozilom počinjen saobraćajni prekršaj izdaje se nalog koji vozač mora odmah platiti – rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

(Blic)