Svijet 11.07.2024.

Bahmut je pao prije 14 mjeseci, pogledajte kako sada izgleda VIDEO

ČITANJE: 1 minuta

Bitka za Bahmut u ukrajinskoj regiji Donjeck bila je najkrvavija bitka u dvoipogodišnjem sukobu Rusije i Ukrajine, a završila je prošle godine u maju ruskim zauzimanjem.

Grad je bio gotovo u potpunosti sravnjen sa zemljom, a najnoviji snimci pokazuju razmjere uništenja.

Raketiranje Bahmuta Rusi su započeli još u maju 2022, da bi u avgustu iste godine, uglavnom koristeći snage grupe Vagner, započeli s kopnenom okupacijom.

Najkrvavija bitka modernog ratovanja

Iako su procjene analitičara govorile o maloj strateškoj važnosti Bahmuta po pitanju daljeg toka rata, bitka za taj grad pretvorila se u jednu od najkrvavijih i najžešćih urbanih borbi u modernom ratovanju.

Rusi su s jedne strane brutalnim napadima i uništenjem željeli nanijeti najveću moguću štetu Ukrajincima, dok je s druge strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bitku za Bahmut ocijenio pitanjem morala i nepokolebljivosti Ukrajinaca u odbrani zemlje.

Rusija je nakon povlačenja vagnerovaca pojačala napade regularnim jedinicama, da bi konačno 20. maja zauzela najveći dio grada, paralelno s povlačenjem ukrajinske vojske, prenosi Index.

Podaci o žrtvama i broju poginulih vojnika nisu dovoljno pouzdani, ali nezavisne procjene govore o najmanje 11.000 poginulih ukrajinskih vojnika te najmanje 20.000-30.000 poginulih pripadnika ruskih jedinica, većinom pripadnika Vagnera.

Oznake: Bahmut, Rusija, Ukrajina