Svijet 05.11.2020.

BAJDEN ČEKA NEVADU I ARIZONU: Trampova žalba u Pensilvaniji prihvaćena, u Džordžiji odbijena

ČITANJE: 5 minuta

Još uvijek se čekaju konačni rezultati američkih predsjedničkih izbora u još šest saveznih država, no Joe Biden je bliže pobjedi od Donalda Trumpa koji najavljuje nove tužbe zbog navodnih izbornih prevara.

Prema procjeni agencije AP, trenutni rezultat, kada je riječ o elektorskim glasovima, izgleda ovako: Biden 264 – Trump 214.

Glasovi se broje još u Nevadi, Arizoni, Aljasci, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji, prenosi net.hr.

Rezultati glasanja u Pennsylvaniji trebali bi biti poznati u četvrtak, do kraja dana, a iz Sjeverne Karoline tek 12. novembra.

Biden je povećao prednost u Nevadi, a Trump optužuje da su ondje glasali i mrtvi.

Osvoji li Arizonu i Nevadu u kojima trenutno vodi, Biden će postati novi predsjednik Amerike. U Bijelu kuću ide i ako osvoji samo Pennsylvaniju u kojoj trenutno vodi Trump.

Pomalo su zbunjujuće informacije iz savezne države Pennsylvanije gdje je žalbeni sud, na zahtjev vodstva Trumpove kampanje, donio odluku o privremenoj obustavi prebrojavanja glasova, da bi potom tamošnja državna tajnica izjavila kako bi se rezultati izbora “definitivno mogli znati do kraja dana”. Pojašnjavajući tu situaciju, NBC News piše kako se radi o djelomičnoj pobjedi Trumpove kampanje u Pennsylvaniji, koja neće imati trenutnog učinka na prebrojavanje glasova.

Naime, žalbeni sud u Pennsylvaniji naložio je posebno postupanje s glasačkim listićima poslanima poštom za koje glasači nisu dali dokaze o identifikaciji. Državni izborni zakon zahtijeva od onih koji glasaju poštom da dostave dokaz o identitetu. Ako isti nedostaje, može se dostaviti kasnije. No, pitanje je do kojeg roka? Državni tajnik kaže da je to 12. novembar, a Trumpova kampanja pokrenula je tužbu tražeći od suda da to bude 9. novembar.

Žalbeni sud u četvrtak je naložio državi Pennsylvaniji da izdvoji sve glasačke listiće za koje se između tih datuma dostavljaju podaci o identifikaciji birača koji nedostaju. Ti se glasački listići neće brojati dok sud ne riješi problem.

“Do kraja dana definitivno bismo mogli znati rezultate izbora u Pennsylvaniji”, izjavila je tamošnja državna tajnica Kathy Boockvar za CNN dodavši da ondje treba prebrojati još oko 550 tisuća glasačkih listića.

U toj saveznoj državi Donald Trump je u prednosti, ali ona se neprestano smanjuje. Prema trenutnim rezultatima, Trump je ondje osvojio 50.2 posto glasova, a Biden 48.5 posto. Prvotna razlika bila je čak pola milijuna glasova u Trumpovu korist, a sada je smanjena na “samo” 114 tisuća. Ako Biden uspije prestići Trumpa i pobijediti u Pennsylvaniji, s tamošnjih 20 elektorskih glasova postao bi novi predsjednik SAD.

U okrugu Fulton u Georgiji prebrojani su svi glasački listići, no u toj saveznoj državi još treba prebrojati oko 50 tisuća glasačkih listića.

Fulton s polumilijunskim gradom Atlantom najveći je okrug u Georgiji, a ta savezna država donosi 16 elektorskih glasova.

Vodstvo Trumpove izborne kampanje podnijelo je zahtjev sudu države Georgije da obustavi daljnje prebrojavanje glasačkih listića tvrdeći da brojači glasova manipuliraju njima. No, tamošnji sudac je odbacio njihovu tužbu jer nisu priložili dokaze za svoje tvrdnje.

Tramp: Legalno – pobjeđujem, neregularno – gubim

Aktualni američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti iz Bijele kuće.

“Želim vam dati podatke kako bismo zaštitili integritet izbora. Ako brojite legalne glasove ja sigurno pobjeđujem. Ako brojite neregularne, gubim. Već sam premoćno pobijedio”, rekao je Trump.

“Zadržali smo Senat što je odlično i to u težim državama. Napravili smo zaista odličan posao. Stotine milijune dolara bile su protiv nas. Na nacionalnoj razini su nam protivnici bili donori s Wall Streeta, a naši donatori bili su mali ljudi”, kazao je.

“Osvojio sam najveći broj glasova ljudi koji nisu bijelci, crnaca, latinoamerikanaca nego ijedan republikanac ikad. Demokrati su stranka velikih medija, velikih donatora. Mi smo stranka inkluzije i malog čovjeka”, ističe Trump.

Poručuje kako su preizborne ankete bile laž kojima je cilj bio da republikanski glasači ostanu doma te ne izađu na izbore.

Ponovno je govorio o prevarama u izbornom sustavu.

“Dan prije izbora, Biden je vodio na anketama, a ja sam lagano pobijedio u Floridi. Imao sam četiri boda više u Ohiju, a dobio sam za 12 bodova i to jako lako. Wisconsin je bio praktički izjednačen. Sada se treba odlučiti o još par država, a svi se glasovi pripisuju demokratima. Mi smo pobijeđivali naveliko, a oni nisu legalno dozvolili da pratimo glasove”, rekao je.

Već sam govorio kako je dopisno glasanje prevara. Pobjedio sam u Georgiji tijekom izborne noći, a sad će broj mojih glasova pasti. Prestali su brojati na par sati i puno toga se dogodilo. Izborni proces u Georgiji vode demokrati. Danas ćemo pobijediti u Arizoni”, najavio je.

“Pokušavaju namjestiti izbore, ukrasti izbore. Ne smijemo to dopustiti”, kazao je i naglasio kako se radi o jako važnim izborima.

“Detroit i Philadelphija su trenutno najkorumpiranija mjesta u našoj zemlji. Ne žele da ih itko nadgleda dok broje glasove. Ako je sve čisto, time bi se trebali ponositi. Očito je da nas žele prevariti. U Philadelphiji su na prozore stavili papire kako se ne bi vidjelo što se događa unutra. U Georgiji su glasovi dolazili i nakon izbornog dana. Demokrati su znali da ne mogu dobiti izbore i zato su poslali na tisuće neverificiranih glasova poštom”, dodaje.

Trump smatra kako bi sve moglo završiti na najvišem sudu u zemlji.

“Rekao sam da će dopisno glasanje biti katastrofa. Ne smijemo se osramotiti, ne zbog mene ili Bidena, nego zbog svih nas”, kazao je Trump, prenosi N1.

(SB/Banjaluka.net)