Svijet 16.07.2021.

BAJDEN O PROTESTIMA: Kuba propala država, komunizam isti takav sistem

ČITANJE: 2 minute

Američki predsjednik, demokrata Joe Biden je Kubu nazvao propalom državom, a za komunizam je kazao da je propali sistem. Tim riječima je komentarisao proteste u ovoj državi.

Obraćajući se na konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel (CDU), istakao je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju iznaći način kako da Kubancima povrate pristup internetu, prenosi Klix.

Naglasio je da se ne razmišlja o tome da se ponovo omogući slanje doznaka u Kubu. Riječ je o novcu kubanske migracije koja ga želi slati svojoj porodici. Kao razlog za to je naveo zabrinutost da će kubanska vlast konfiskovati ta sredstva.

“Kuba je nažalost propala država i vrši represiju nad svojim građanima. Postoji mnoštvo stvari koje ćemo razmotriti kako bismo pomogli kubanskom narodu, ali to će podrazumijevati da postoje garancije da time nećemo dati prednost vlasti. Na primjer to se odnosi i na omogućavanje slanja doznaka. To sada ne bismo učinili jer je činjenica da je vrlo izgledno da će režim zaplijeniti doznake”, ocijenio je Biden.

Potom je upitan za komentar o komunizmu kao takvom.

“Komunizam je propali sistem – univerzalno propali sistem. Ne vidim socijalizam kao neku vrlo korisnu alternativu. Ali, to je neka druga priča”, kazao je.

Veliki broj Kubanaca je počeo protestovati prošle sedmice, a protesti su izazvani nedostatkom osnovnih dobara i narušavanjem ljudskih prava tokom upravljanja pandemijom koronavirusa. Nakon toga su mnogi demonstranti uhapšeni. Smatra se da je to najveći broj uhapšenih u posljednjih nekoliko decenija.

Nije izostala reakcija kubanskog predsjednika Miguela Diaza-Canela.

“Ako je predsjednik Biden zaista zabrinut za humanitarni status kubanskog naroda, onda bi ukinuo 243 sankcije koje je izrekao Donald Trump (op. a. bivši američki republikanski predsjednik), među kojima je i 50 surovih sankcija izrečenih tokom pandemije. SAD nije uspio u pokušajima da uništi Kubu, a jedino postignuće tih pokušaja jeste što su na to potrošili milione dolara”, ukazao je.

Protesti u Kubi i atentat na predsjednika Haitija Jovenela Moisea je primorao Bidenovu administraciju da se više posveti ovom dijelu svijeta. Potvrdio je da će biti poslani marinci koji će isključivo osiguravati Ambasadu SAD-a u Haitiju.

Napomenuo je da je SAD bio spreman Kubi donirati vakcine protiv koronavirusa, ali da ova zemlja nije dio globalnog mehanizma COVAX, a sa kojim SAD sarađuje. Prema Bidenovim riječima, spreman je donirati vakcine ako će ih Kubanci zaista i dobiti.

Kuba je navodno i onemogućila funkcionisanje aplikacija WhatsApp, Facebook i Instagram, piše CNN.

(SB)

Oznake: Džo Bajden