Svijet 20.04.2021.

Bajden pisao predsjednici Kosova: Normalizacija odnosa sa Srbijom ključna

ČITANJE: 2 minute

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je kosovsku vladu da nastavi dijalog o normalizaciji veza sa Srbijom i rekao da bi svaki sporazum “trebao biti usredotočen na uzajamno priznavanje”.

Biden je poslao pismo novoj kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani, čiji je ured u utorak objavio komunikaciju, piše Klix.

U pismu je rekao da će Vašington nastaviti podržavati napore na osiguranju trajnog mira produktivnim dijalogom između Kosova i Srbije i na kraju sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji, za koji vjeruje da bi trebao biti usredotočen na uzajamno priznavanje.

Bajden je normalizaciju odnosa sa Srbijom nazvao ključnom za Kosovo kako bi ostvarilo svoj potencijal i potpuno se integriralo u euroatlantske institucije.

“Znam da će postizanje tog cilja zahtijevati fleksibilnost i teške kompromise na tom putu, a Sjedinjene Države bit će vam partner na svakom koraku”, napisao je američki predsjednik.

Vlada koja je u martu preuzela dužnost na Kosovu izjavila je da je usredotočena na borbu protiv pandemije i da razgovori sa Srbijom nisu visoko na njenoj listi neposrednih ciljeva. Pregovori o normalizaciji veza između Srbije i Kosova, koje je pomogla Evropska unija, započeli su prije deset godina i zaustavili se prošle godine.

U svom pismu Bajden je spomenuo “ličnu vezu” svoje porodice s Kosovom. Predsjednikov pokojni sin Beau radio je na Kosovu nakon rata s vojnim snagama i s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju na jačanju tamošnje vladavine zakona.

Kada je bio potpredsjednik, Džo Bajden je posjetio Kosovo s porodicom 2016. godine kako bi prisustvovao ceremoniji imenovanja ceste u blizini američke vojne baze po njegovom sinu koji je umro od raka mozga godinu ranije u 46. godini.

“Moj sin Beau volio je vrijeme koje je proveo na Kosovu radeći na unapređivanju mira i vladavine zakona”, napisao je Bajden.

(E.M)