Svijet 19.10.2022.

Bajden planira aktiviranje 15 miliona barela iz rezervi

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik Džozef Bajden objaviće odluku o aktiviranju 15 miliona barela nafte iz strateških rezervi kao odgovor na nedavno smanjenje proizvodnje koje su objavile zemlje iz grupe OPEK plus, rekli su američki zvaničnici.
Tokom dana Bajden će saopštiti da će upotrijebiti strateške rezerve, izjavili su zvaničnici koji nisu željeli da budu imenovani, prenio je AP.

Bajden je u martu odobrio upotrebu 180 miliona barela nafte iz rezervi, a incijalno je bilo planirano da se ta količina koristi u periodu od šest mjeseci.

Zbog toga su strateške rezerve nafte u SAD opale na najniži nivo od 1984. godine, a administracija u Vašingtonu je saopštila da je to “premošćavanje” dok se ne poveća domaća proizvodnja.

Rezerve sada sadrže oko 400 miliona barela nafte.

Bajden će otvoriti vrata i za aktiviranje dodatnih količina iz rezervi preko zime u namjeri da zadrži cijene na nižem nivou.

Zvaničnici američke administracije nisu željeli da govore o detaljnim količinama nafte koje će biti iskorištene iz rezervi ili za koliko treba povećati domaću proizvodnju.

(Srna)